Ónos eső Hawaii-on

2011-05-14 09:34:00 szorenyi.p

hírkép

Télies idő tombolt a napokban Hawaai-on. A 2000 méter magas tűzhányók térségében ónos eső esett. Mindezt egy időjárási szupercella okozta. A jelenség ráadásul páros, víz feletti tornádókat is kialakított.



Az amerikaiak álma Hawaii. Aki ide érkezik nyaralni az szinte biztos lehet abban, hogy szép időt, gyönyörű lányokat, és méteres hullámokat talál a szigeteken. Szinte biztos, mert a napokban egy hidegfront tréfálta meg a turistákat és a helybelieket. A gyakori villámlások és dörgések, a jégeső és a felhőszakadásszerű esők mellett a kifejlett zivatarfelhők Honolulu közelében ritkán látott víztölcséreket is létrehoztak az óceán felett.

A víztölcsérek a tornádókhoz hasonló forgószelek, amelyek nagy, összefüggő vízfelszínek és nem szárazföld felett jönnek létre. Mivel a felhőtölcsér vizet szív fel, ezért szinte áttetsző marad., hiszen nincs benne szennyezőanyag.

Ezek a forgószelek általában csupán néhány percig léteznek és a keskeny felhőtölcsér néhány kilométeren keresztül érintkezik a felszínnel. A szélerősség elérheti a 300 km/órát is.



Világszám minden szombaton 10 órakor az Inforádióban, ismétlés vasárnap hajnal 2-kor.