A beszélni tanulástól a retorikáig

2022-10-28 11:14:00 Kail

hírkép

Gondolkodni és beszélni - Az anyanyelv elsajátításától a retorikáig címmel tanulmánykötet készült Adamikné Jászó Anna 80. születésnapja alkalmából - az ő sokszínű munkássága előtt tisztelegnek kollégái és tanítványai változatos témájú írásaikkal. A tanulmányok mind kapcsolódnak az ünnepelt munkásságához, a témáik között megtalálható az anyanyelv-elsajátítás, az olvasás, a tudománytörténet, illetve a retorika.



Az anyanyelv-elsajátítással foglalkozó tanulmányok a beszédfejlődést elemzik a különböző életkorokban, emellett megismerkedhetünk az olvasástanuláshoz szükséges nyelvi készségek fejlesztési lehetőségeivel, valamint a hangos olvasás különböző aspektusaival. A tudománytörténeti írások egy-egy nyelvtörténeti szempontból fontos mű előszavát mutatják be, a retorikai témájú tanulmányok változatos írásai között többek között a retorikának a nevelésben betöltött szerepéről és a jogi szaknyelv jellemzőiről is olvashatunk.

A tanulmánykötetben megjelent tanulmányok nívós volta és tartalma segítséget nyújt a határon innen és túl élő magyarság számára nyelve megismerésére, művelésére és fenntartására, hiszen anyanyelvünkben van minden értékünk és erőnk forrása. Ezen keresztül ismerhetjük meg nemzetünk hagyományait és fejleszthetjük tovább magunkat. Az anyanyelv értékmegtartó ereje összeköti a határon túl élő magyarokat, és támogatja a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradását. A közös nyelv használata, művelése nemzetünk létrejöttének és fennmaradásának záloga, egy olyan kapcsolódási pont, amely segíti a kommunikációt, elősegíti a kultúra és a gondolkozás fejlesztését.

A most megjelenésre kerülő kötet képes tovább erősíteni külhoni magyar oktatási intézményeket, valamint a diaszpórában élő magyarokat abban, hogy meg tudják őrizni nemzetiségi identitásukat, amelynek alapja az anyanyelv, amelyben a magyarság jövője rejtőzik.