Basquiat az Albertinában

2022-10-18 09:49:00 Farmosi Nóra

hírkép

A nagyszabású bécsi kiállításon körülbelül 50 alkotás látható az életét jórészt New Yorkban töltő művésztől. A képeket köz- és főleg magángyűjteményektől kapták kölcsön.



Jean-Michel Basquiat a karrierjét New Yorkban graffitik festésével kezdte, de már nagyon fiatalon ismert lett és kiállított  Kasselben a Documentán, a világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán majd a Whitney Biennálén. 1982-be megismerkedett Andy Warhollal, akivel jó barátok lettek és közel 150 közös képet is készítettek. Barátságukat elrontotta, hogy kiállításuk a közösen készített művekből nem lett olyan sikeres, mint várták. Emiatt a kapcsolatuk lazult, de Warhol váratlan 1987-es halála után Basquiat depressziós lett, mivel azért mindig tisztelte és szerette művésztársát.

Egy másik epizód Basquiat életéből, hogy Madonna élettársa volt egy ideig. Kapcsolatuknak a festő drogproblémája miatt lett vége, mivel azt Madonna nem tolerálta. Később barátai rávették, hogy menjen elvonókúrára, de azt csak néhány hétig bírta. 1988-ban elutazott Hawaii-ra, mivel ott nem lehetett hozzáférni a drogokhoz. Miután visszatért New Yorkba, visszaesett és hamarosan túladagolásban meg is halt, 27 éves korában.

Műveiben kontrasztos színeivel és szimbólumaival hangsúlyozta társadalomkritikáját. A rasszizmust nagyon elítélte és az afroamerikai és latin kisebbség mellett mindig kiállt. A rasszizmust saját bőrén is folyamatosan tapasztalta, volt, hogy fekete taxisofőrök se álltak meg neki. A műveiben előjöttek törzsi motívumok, popkulturális elemek, keverte az anyagokat és akár össze nem illő dolgokat is.

Műveinek értéke halála után csak növekedett. Bár már életében is sikeres volt, nem tudott eleget festeni az igények kielégítésére. Övé az egyik legdrágábban eladott kortárs mű. Egyik festményét, amit életében 17.000 dollárért adott el, 2017-ben a Sotheby aukcióján egy japán üzletember 110.5 millió dollárért vett meg.

Zárásként álljon itt néhány gondolat Basquiat-tól.

Nem tudom, hogy fekete létemnek köze van-e a sikereimhez.

Nem hiszem, hogy a fekete művészekhez kellene hasonlítani, hanem minden művészhez.

Nem figyelek arra, amit a kritikusok mondanak.

Nem ismerek senkit, akinek kritikusra lenne szüksége ahhoz, hogy megtudja, mi a művészet.

Elkezdek egy képet és befejezem.

Munka közben nem gondolok a művészetre. Próbálok az életre gondolni.

Nem vagyok fekete művész, én művész vagyok.


A nagyszabású bécsi kiállításon körülbelül 50 alkotás látható az életét jórészt New Yorkban töltő művésztől. A képeket köz és főleg magán gyűjteményektől kapták kölcsön.
Basquiat - a fiatalon elhunyt legendás festő képei január 8-ig az Albertinában láthatóak.