Néhány napra kellemes célpont lehet Moldova

2022-10-08 10:52:00 Konkoly

hírkép

Az ország Ukrajna szomszédja, és bár gyakran emlegetik (és ezt a helyiek is tudják) a következő "célpontnak" - most igazán békés hely egy néhány napos kirándulásra.



A  Wizzair nagyon aktív a piacon és most megint repüli Kisinyovot. Ha időben lépünk,  igazán barátságos áron lehet jegyet venni az alig egyórás útra. A másik magyar cég, amely feltűnően jelen van az országban, az OTP. Több fiókja van, rengeteg reklámja és szponzorál kiállításokat is.

A pici, de barátságos reptérről a 30-as trolival 6 moldáv lejért, kb. 120 forintért be lehet jutni a városba - igaz, gyakran nagy tömegben.

Ellentmondásos város Kisinyov, vagy ahogy a régi magyarok hívták, Kisjenő. Az utcák, járdák a központon kívül nagyon rossz állapotúak, de például jó éttermek, kávézók mindenhol vannak. Nagyon sok az elvitelre árusító kávézó, ahol az árak nem sokkal alacsonyabbak a kávéházakénál. Az éttermi árak változóak, de pár ezer forintból jól meg lehet ebédelni/vacsorázni.

Míg a központtól kicsit kijjebb a hétvégén utcai kirakodóvásár van, a belvárosban modern épületek sora áll.

A  kedvenc helyem a belvárosi parkban a Bonjour Cafe. Pazar környezet, kellemes zene, finom kávé és péksütemények - szép időben nagyon jó választás. A park bejáratánál III. (Nagy) István moldvai fejedelem (1457-1504) szobra látható, akinek uralkodása alatt Moldova erős állammá fejlődött.

A moldáv borok nagyon finomak, és a borturizmus fontos ága az idegenforgalomnak. Mivel a nagyobb pincészetek a külvárosban vagy a fővároson kívül találatók, a rövid út alatt csak egy rövid borkóstolásra jutott idő - ám a belvárosban sok lehetőség van tesztelni a helyi fajtákat.

Az egyik legszebb belvárosi műemlék az eredetileg banknak épült, de a hetvenes évek óta hangversenyteremként működő Organ Hall.

A város tágas utcáin, gondozott parkjaiban sétálva sok érdekes szobrot, portált fedezhetünk fel. Bár az országot még most is Európa egyik legszegényebb álamának tartják, reményei szerint hamarosan annyit tud fejlődni, hogy az Európai Unió tagja lehet.