Újabb csábító helyek Horvátországból

2022-07-07 19:36:00 Kail

hírkép

Tegnap már mutattunk néhány helyet, amit érdemes felkeresni az Adria mellett, ha különleges élményekre vágyunk. Most folytatjuk a sort.A már ITT ismertetett úti célok mellé jópárat hoztunk ma is. Nézze meg, mi mindent láthat, ha Horvátországban nyaral!

Piknikezzen Lokrumon

 

Dubrovnik régi kikötőjétől 10 perces hajóútra egy teljesen más világba juthat el. A kis Lokrumnak sikerült helyet adnia egy bencés kolostornak, egy Napóleon-kori erődnek, egy botanikus kertnek, több bárnak és egy étteremnek is – nem szólva a sós vizű lagúnáról és számos sziklás strandról. Vegyen harapnivalókat a móló melletti pékségből, és indulhat a piknik, a felfedezés - vagy csak a sima lustálkodás a mesés tájban.

Látogassa meg Pula római amfiteátrumát

 

A Krisztus előtt 1. század vége körül épült hatalmas római amfiteátrum – a hatodik legnagyobb, amely máig fennmaradt a világon – rendkívül jó állapotban van. Nézze meg az alsó kamrákat, ahol a ketrecbe zárt keresztények és állatok helyett most Isztria római kori borkészítési hagyományait idéző kiállítást talál. Horvátország egyik leghangulatosabb koncerthelyszíne, különösen a nyári Pulai Filmfesztivál idején.

Kóstoljon kiváló borokat Pelješacban

 

Hajtson végig Pelješacon, a hosszú ujjat formázó félszigeten Dubrovniktól északra, és hamarosan szőlőültetvényekkel borított bozótos domboldalak veszik körül. Figyelje a táblákat, melyek kóstolóra invitálnak a környék butikpincészeteibe. A vörösbor itt a király, nevezetesen a robusztus plavac mali és a dingač.

Élvezze Zágráb kávéházkultúráját

 

Jó oka van annak, hogy a Starbucks miért nincs jelen Horvátországban. A kávé itt éltető elem, és kéz a kézben jár azzal az igénnyel, hogy egy jót pletykálkodjanak az emberek, ahelyett, hogy a laptopjukba temetkeznének. Ennek a világnak a közepe Zágráb, ahol a kávézók a bennük rendszeresen összejövő barátok hangjától zajosak. Ha szombaton délelőtt 10 és délután 2 között érkezik, megnézheti a špica néven ismert rituálét, amikor is mindenki kávézóról kávézóra jár a Jelačić bán tér környékén.

Próbálja ki a vadvízi evezést a Zrmanja folyó fehér kanyonjában

 

Horvátország drámai karsztos tájain remek raftinglehetőségek hívogatnak. Zadartól északra a Zrmanja folyó átszeli a mészkövet, és mély kanyonokat hoz létre, melyek garantálják az izgalmas élményt. Ahol a Zrmanja találkozik a Krupa folyóval, még több dráma vár ránk vízesésekkel és zuhatagokkal.

Csodálja meg Zadar bárki számára elérhető művészetét

 

Zadar története különösen gazdag, a római, bizánci és reneszánsz maradványok boldogan ágyazódnak egymásba ebben a gyönyörű kikötővárosban, Horvátország legrégibb városában. Mindez zökkenőmentesen keveredik a modern művészetekkel, amikor a tengerparton sétálva halljuk a Tengeri orgona kísérteties hangját, Nikola Bašić művészeti installációját, amelyben a víz alatti sípok játszanak az árral. Közvetlenül mellette van a Sun Salutation, hatalmas, kör alakú, éjjel világító csillogó panelekkel.

Gyönyörködjék a legjobb kilátásban Hvar városában

 

Az Adriai-tenger egyik legszebb kilátásához kövesse a Fortica fellegvárhoz vezető cikcakkos ösvényt, amely őrszemként áll a város felett, mióta 1300-ban a velenceiek megépítették, majd 300 évvel később megerősítették. A kilátás megéri a kapaszkodót, éjszaka pedig a középkori vár romantikus megvilágításban vált ki elalélt sóhajokat a kirándulókból.

Fedezze fel Varasdot

 

Rövid ideig Horvátország fővárosa volt a 18. században az elegáns Varasd. Rokokó, barokk és középkori épületeivel, gyönyörűen gondozott kertjeivel és sétálóutcájával ma is csendes sétákra csábít. A város minden szeptemberben kéthetes barokk koncertfesztivál igazán méltó színhelye.