Horvátország az Adrián túl - 1.

2022-07-06 21:46:00 Kail

hírkép

Sokkal több van Horvátországban a csillogó Adriai-tenger partjánál. Ha már oda tervezzük a nyaralást, érdemes a napozáson és a fürdésen túl mást is beütemezni.



Bár semmiképpen sem szabad kihagyni a káprázatos szigeteket, Dubrovnik és Split szépségét, Horvátország sok mindent kínál még: kifinomult kultúrát kínál Zágrábban, barokk szépségeket Varasdban, és gyönyörű kilátást, hajmeresztőt kalandokat országszerte. Nézzünk néhány tippet! Van, amelyikről biztosan hallott már, és van, amelyikről biztosan nem.

Csodálja meg a Plitvicei-tavak Nemzeti Park vízeséseit

 

Tizenhat tó és számtalan vízesés teszi mesés élménnyé a sétát a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban. A mésztufa tájban a sekély tavak és bükkerdők által árnyékolt vízi utak kristálytiszta vize a kék és zöld minden árnyalatát visszatükrözi. Kövesse a gyalogutakat – köztük lombkorona-ösvényeket – egészen addig, amíg el nem éri a Kozjak-tavat, ahol elektromos csónakkal kelhet át az üvegszerű vízen.

Tévedjen el Splitben Diocletianus palotájában

 

Nem gyakori, hogy egy római palota a város ilyen meghatározó és lakott részévé válik. A palota, amelyet Diocletianus római császár épített magának a Krisztus utáni 2. században, hamarosan romba dőlt, és a középkorra lakások és üzletek jelentek meg a romokon. Ma szabadon barangolhat itt, és egy kávé mellett megcsodálhatja a kecses, évezredes oszlopokat és boltíveket.

Kerékpározzon, túrázzon és ússzon a Mljet Nemzeti Parkban

 

A Dubrovnikból vagy Korčulából gyakran egynapos kirándulásként ajánlott, buján zöldellő Mljet megér egy hosszabb túrát is, különösen a nemzeti parkja. A sziget csaknem egyharmadát elfoglaló parkot két sós vizű tó uralja, melyeket fenyőösvények szegélyeznek, rengeteg helyet kínálva úszásra. Kiránduljon fel a 256 méteres Montokuc tetejére, és élvezze az aleppói fenyők illatát, a csodálatos kilátást. És ne hagyja ki a kompútat a Szent Mária-szigetre, és járja körül a templomot és a kolostort.

Sétáljon Dubrovnik falain

 

Ezek a csodálatos középkori és reneszánsz sáncok csaknem két kilométer hosszan kanyarognak Dubrovnik óvárosa körül, kőlépcsők vezetnek fel és le a hatalmas erődök és védőtornyok mellett. Szánjon legalább másfél órát a barangolásra, gyönyörködjön az Adriai-tengerben, Lokrum szigetében és a város terrakotta háztetőiben, miközben bekukucskál a lejjebb fekvő házak kertjeibe. Kora reggel vagy késő délután jó menni, hogy elkerüljük a tömeget.

Hajókázzon a Kopački Rit Natúrparkban

 

Északkelet-Horvátországban, a szerb határ mellett a Kopački Rit Natúrpark hatalmas vizes élőhelyei az ország legnyugodtabb tájait kínálják. Ha csodálatos nyugalomra vágyik, pattanjon fel az egyik hajóra, és szelje át ezt a békés természetvédelmi területet, ahol a Duna és a Dráva találkozik, és ahol a madárvilág egészen rendkívüli.

Próbálja ki a bátorságát a biokovói üveghídon

 

 

Egyértelműen kiderül, hogy van-e tériszonya, ha rálép a Biokovo Természetvédelmi Park 1228 méteres magasságban lebegő patkó alakú üvegemelvényére. A Dinári-Alpok kopár szépségével körülvett kilátó fantasztikus panorámát nyújt az Adriai-tengerrel, a távoli szigetekkel és hegyekkel.

Sétáljon a Krka Nemzeti Parkban

A Krka Nemzeti Park vízesései és erdős tájai nem kevésbé lenyűgözőek Plitvicénél. Ha Skradin falujában hajóra szállunk, a Krka-folyón több látványos vízesés mellett is elhaladunk. Álljon meg a Skradinski Buknál, és nézze meg közülük az egyik legfenségesebbet, amint a mészkősziklákról lezuhan. Aztán menjen tovább Visovac szigete és a varázslatos ferences kolostor felé.

Holnap újabb helyekkel folytatjuk.