Veszélyes medvetámadások Szlovákiában

2022-05-15 13:26:00 Farmosi Nóra

hírkép

Erdélyben már szinte megszoktuk a medvetámadásokat az elmúlt években ilyenkor, nyár elején. Most Szlovákiából számolt be hasonló esetekről a Friss FM pozsonyi tudósítója.



Közép-Szlovákiában, Herencsvölgy falu határában egy szálloda közelében az erdei ösvényen támadott meg két, mit sem sejtő turistát egy anyamedve. Az egyikük súlyos, a másikuk könnyebb sérüléseket szenvedett – írja a FrissMédia.

A nehezen járható terepen három város, köztük Besztercebánya és Zólyom tűzoltói találták meg röviddel éjfél előtt a késő délután az országos segélyhívón bejelentkező sérülteket. A völgybe vitték őket, onnét mentőhelikopter szállította kórházba a rosszabb állapotban lévő túrázót. Korábban ugyanebben a térségben egy erdészre támadt hátulról egy medve, ő zúzódásokkal úszta meg a kalandot.

A szakemberek szerint az anyamedve azt hihette, hogy a férfi rá akart támadni három bocsára. Szerintük fontos, hogy a hegyvidéken senki ne maradjon egyedül, az elszaporodott medvepopuláció miatt ugyanis az ilyen találkozások esélye napról napra nő.

És mit tegyünk, ha elővigyázatosságunk ellenére mégis találkozunk egy medvével? Ne ijedjünk meg, ám óvatosnak lenni nem árt. Jó, ha van síp nálunk, attól megijednek a medvék. De akár énekhanggal is elriaszthatjuk őket. Futni viszont tilos!