Szinte mindenből lehet attrakciót csinálni

2022-02-25 11:29:00 Kail

hírkép

Pályázati támogatások, falusi CSOK, falusi útalap, kisboltok támogatása - sorolta Gaal Gergely miniszteri biztos a Magyar Falu program pilléreit. A pályázatokról, lehetőségekről tartott színvonalas előadás gyakorlati segítséget nyújtott a konferencia hallgatóságának a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Nincs magyar jövő magyar vidék nélkül - hangsúlyozta Gaal Gergely a Falufejlesztő Akadémia résztvevőinek.



A kétnapos programsorozaton polgármesterek, falvak jegyzői, önkormányzati vezetők is nagy számban vettek részt.

Szinte mindenből lehet turisztikai attrakciót csinálni, jó ötletek kellenek, megfelelő marketing, és érdemes mindehhez szakemberek segítségét kérni - adott tanácsokat a polgármestereknek Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró. Előadásában külföldi példák sokaságát hozta. Limone például a limes szóból kapta a nevét, mégis a citrommal csinált turisztikai sikereket, Skóciában a legendák nyomában kereshetünk fel kistelepüléseket, Amerikában a gyárakból, kis üzemekből is sokszor csinálnak látogatóközpontokat. Hershey például a csokigyárból, Big Island a mogyorómanufaktúrából teremtett turisztikai vonzerőt.

A Falufejlesztő Akadémiát minden hónap utolsó hétvégéjén rendezik meg az ország különböző pontjain a Falufejlesztési Társaság, illetve a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat - Herman Ottó Intézet együttműködésével. A cél a kiemelkedően jó hazai és nemzetközi vidékfejlesztési példák és tapasztalatok bemutatása és átadása, a turizmusfejlesztés mellett a település és mikrórégió-márkázás, terület- és ingatlanfejlesztés, helyi termékfejlesztés, innováció, agrárgazdálkodás területén. Hogy kiknek? Falvak vezetőinek, falufejlesztésben érdekelt cégeknek, vállalkozásoknak, civil és érdekvédelmi szervezetek vezetőinek.