Nincs boszorka a mézeskalács otthonában

2011-05-09 10:44:00 szorenyi.p

hírkép

Szegény Jancsi és Juliska! Bizony mézeskaláccsal csalogatják be őket a gonosz boszorka a házába. Más kérdés, hogy utána a rút bába halálnak halálával hal, de azért a mézeskalács inkább finom, mint rémisztő. Különösen Szekszárdon.



Jártak már mézeskalács múzeumban? Nem? Akkor ennek is eljött az ideje. Akár hiszik, akár nem van ilyen mini intézmény Magyarországon. Szekszárd ugyanis nem csupán a borairól híres, hanem erről a családi házban található múzeumról is. Alig 150 méteres sétára van a főtértől.

Egy a 80-as évek elején épült családi házban található a Petrits család vállalkozása. Az utcafronton speciális cukrászda. Mézeskalács minden mennyiségben, de a különböző vásárfia cukorkák választéka is lenyűgöző. A nyalókák pedig gyerekkorunkat idézik. Van itt cumis, rudacskás, de természetesen a klasszikus, a kakasos is megtalálható. Minden méretben, az extra nagy gyakorlatilag egy teljes ebédet helyettesíthetne, ha nem gondolnánk az egészséges táplálkozásra. Így a Világszám csak a klasszikus méretű 100 forintos kakasosból vett, de ez is kitartott vagy negyed órát.

A múzeum maga egy közepes méretű szoba, ahol a 1825 óta működő családi vállalkozás relikviái találhatók. A látogatókat egy 22 perces film irányítja el a mézeskalács és cukorka-készítés rejtelmeiben. A lényeg, hogy ezt is csak szívvel és lélekkel szabad csinálni különben csak ócska bóvli lesz a termék. Mindazonáltal a ember megcsodálhatja, hogy a Petrits család férfi tagjai igazi hősök is, hiszen a három fiútestvér épségben hazatért a Don-kanyarból, erről fotó számol be. Ezek után már csak az 1953-as államosítás után kellett talpra állniuk, ami szintén komoly fegyvertény, hogy manapság ismét termeljen a családi üzem.