Nagyon rosszat tesz a vezetőknek a gőg

2021-11-26 13:06:00 Kail

hírkép

A gőg és elbizakodottság régóta okoz szenvedést, az önhitt viselkedés és vezetés napjaink munkahelyein újra egyre inkább előtérbe kerül. Most végre van egy könyv, amely ellenszert kínál, példákkal illusztrálva. A kihívó gőg és a túlzott aránytévesztés az általános fejlődésben és az emberi kapcsolatokban egyaránt jelentős hátráltató tényező, különösen, ha vezetőkről van szó.



Az ógörög eredetű „hübrisz” szó mára a szélsőséges, felelőtlen vagy veszélyes büszkeség és elbizakodottság szinonimájává vált. A hübrisztikus hajlamot leginkább a tüneteiről ismerhetjük fel: kíméletlen törtetés, ádáz őrködés a hírnév, a hatalom felett, és mindenekelőtt a veszedelmes önzés. Ez az elbizakodottság ártalmas, negatív és bomlasztó, így a modern menedzsmentnek nem lehet a része! – állítják egybehangzóan Az önhittség buktatói című kötet szerzői. A rátermett vezetés nem enged teret a hübrisznek: az együttműködést, a párbeszédet, az evidenciákat, valamint az önismeretet támogatja, ugyanakkor egyensúlyba hozza mindezt a döntésképességgel és a gyors reagálással – vallják.

A kötet néhány aktuális esettanulmány ismertetésével megvizsgálja a hübrisztikus viselkedést. Megmutatja, miként ismerhetjük fel a jeleit, azokat a körülményeket, amelyek elősegítik. Olyan gyakorlatias, hasznos megoldásokat, módszereket kínál, amelyek által képesek leszünk fejleszteni, tökéletesíteni a vezetést, és olyan irányítási stílust alakíthatunk ki, amely befogadó jellegű, fenntartható, kijelöli a közös értékeket és célokat. A szerzők okulásként négy intő példát is hoznak annak szemléltetésére, ahogyan a hübrisz még a legsikeresebb vállalatokat is képes veszélybe sodorni. Ezek a The We Company, a General Motors, az Uber és a Deutsche Bank).

Ben Laker, David Cobb és Rita Trehan kötete közérthető olvasmány, mindazonáltal hatékony és praktikus tanácsokkal, azonnal alkalmazható eszközökkel, valamint ellenőrzési pontokkal és listákkal vértezi fel olvasóját.

Az önhittség buktatói című kötet megvásárolható a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.