Már nem szállhat meg inkognitóban itthon sem

2021-10-01 05:36:00 Kail

hírkép

Korábban is így volt, de inkább csak elméletben. Most azonban ténylegesen is így van.  Szeptember elsejétől csak személyi igazolvány vagy útlevél, esetleg jogosítvány felmutatásával szállhatunk meg magyarországi szálláshelyeken. Vonatkozik ez a csecsemőkre is.



A szállásadóknak nem elegendő már a bemondás. A vendégek bemásolt adatait továbbítaniuk kell az úgynevezett VIZA rendszerbe. Ezt azonban nem szabad összekeverni a Magyar Turisztikai Ügynökség adatalapú marketinggel kapcsolatos tevékenységeivel - mondta el a FrissMédiának Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

A VIZA (a szó rövidítés, azt jelenti, hogy vendéginformációs zárt adatbázis) kizárólag bűnmegelőzési funkcióval bír és egyáltalán nem egyedi az alkalmazása. Az egész világon gyakori, hogy a bejelentkezéskor rögzítik a vendég adatait - mondja a Föld csaknem minden országában járt Kiss Róbert Richard. Például Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak okmányolvasót a szálláshelyeken, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést. Ennek a fajta kötelezettségnek pedig kizárólag nemzetbiztonsági oka van - teszi hozzá a turisztikai szakember.

A törvényben meghatározott személyes adatokat titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgálató a következő év utolsó napjáig kezeli őket, a VIZA rendszer így legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az adatokat. Ezeket kizárólag a bűnüldöző hatóságok használhatják fel bűnmegelőzésre és bűnüldözéshez, szigorú feltételekkel.

Van, aki azon akadt fent, hogy még a kisgyerekekről is iratokat kérnek a szálláshelyeken. A hatályos törvények szerint Magyarországon életkortól függetlenül minden polgárnak kötelező rendelkeznie a személyazonosságát igazoló dokumentummal, még ha ezt sokszor nem is veszik komolyan - magyarázta Kiss Róbert Richard. Ez lehet személyigazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Így bizony, a gyereknek is hamar ki kell váltani az okmányokat, célszerű az útlevelet - mondja a két kisgyermeket nevelő Kiss Róbert Richard. Már nem elegendő bejelentkezéskor egy papír kitöltése, hanem kell az okmány. A kisebb szálláshelyek ingyenes szoftverrel, akár mobiltelefonnal is meg tudják oldani a feltöltést. Vége tehát annak az időknek, amikor a bejelentőre rá lehetett írni, hogy a vendég neve: Micimackó János - magyarázta a szakember.

Frissítés: A közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddi, utolsó sajtótájékoztatóján Novák Katalin bejelentette, hogy a MSZÉSZ kérésére 2022. január 1-ig eltörlik az okmányolvasás kötelezettségét a 14 éven aluli gyermekek esetében.