Beteggé is tehet a túlzásba vitt technológia

2021-07-04 16:35:00 Farmosi Nóra

hírkép

Számos előnye és hátránya van a technológiának, amit napestig lehetne sorolni. A pozitív hatások mellett a negatív hozadékairól is egyre több szó esik, amelyek közül az egyik a digitális stressz. Erre kínál megoldást egy Erasmus projekt.



Nem ritka, hogy az okostelefonnal kelünk és fekszünk. Sokunknál ez az első eszköz, amihez nyúlunk reggel és az utolsó, amit leteszünk este. Az élet számos területét behálózta a technológia: az ébresztőt a telefonunk szolgáltatja, az időjárást is azon ellenőrizzük és a hírekről is rajta keresztül tájékozódunk. A koronavírus miatti korlátozások azzal is együtt jártak, hogy a lakosság jelentős része állt át az otthoni munkavégzésre, ami akár napi 8-10 órát is jelenthet a monitor előtt. A közösségi médiumok is a hétköznapok részei lettek, olyannyira, hogy a kommunikáció meghatározó szegmensei most a legnépszerűbb applikációk. A technológia térhódítása sajnos negatív következményekkel is jár, melyek közül már tömegeket érint a digitális stressz. Egyre több európai és tengerentúli kutatás bizonyította, hogy összefüggésbe hozható a szorongással, depresszióval és kiégéssel, sőt, függőség is kialakulhat a technológiától.

 

Erre a problémára kínál megoldást egy EU-s projekt: a TRIGS egy 5 országban futó program, mely a digitális stressz leküzdésében segít, egy applikáción keresztül. A felhasználók hat nyelven férhetnek hozzá a tudományos információkhoz és rögzíthetik saját állapotukat egy stressz naplóban. Ez abban segít, hogy minél hamarabb felismerjék a tüneteiket, akár minimális változásokat is észlelhetnek és minél előbb fordulhatnak szakemberhez a problémájukkal. Az appot 6 országban tesztelik 100 felnőtt részvételével és a cél az, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson a segítség. A projekt koordinátorai: Olaszországban Wally Fiammetta Bodi, Németországban Arnhild Zorr-Werner és Martina Haas, Bulgáriában Penka Spasova, Szlovéniában Sergeja Brglez és Görögországban Kalliopi Angeli felel a programért. További információ a digistress.eu oldalon érhető el.