Álomcélok apró lépésekkel

2021-06-29 12:16:00 Kail

hírkép

Az OTP Bank bemutat öt olyan célt, amit a tudatos, tervezett megtakarítással könnyebben el lehet érni. Erre lehet megoldás az OTP Rendszeres Megtakarítási Programja, amivel egyszerűen és kényelmesen takaríthatunk meg, akár hosszabb távon is.



Legtöbbünk időről időre újabb célokat tűz ki maga elé, a következő lépés megtétele sokakat inspirál, lelkesít. Több összetevője lehet azonban annak, hogy sikerül-e ezeket elérnünk. Néhányan csak a tervezgetésig jutnak, mások pedig reálisabb célokat tűznek ki, vagy csak egyszerűen sikeresebbek a végrehajtásukban. Céljaink eléréséhez persze sokszor a személyes elhatározás mellett az anyagi feltételek megteremtése is szükséges, legyen szó például a kert megújításáról, a várva várt nyaralásról, vagy egy új lakás megvásárlásáról. A kutatások alapján tudatos megtakarítással a magyarok közül kevesen készülnek céljaik megvalósítására. Az OTP Bank 2020-ban készült reprezentatív kutatásából 3 az derül ki, hogy a megkérdezettek csupán 40 százaléka rendelkezik pénzintézetben lekötve vagy befektetési termékben tartott megtakarítással, mindössze 45% készít akár egy hónapra előre pénzügyi terveket, és több mint a felüknek (60%) nincs pénzintézetben lekötve vagy befektetési termékben tartott megtakarítása.

„Álmai mindenkinek vannak, ugyanakkor azt látjuk, hogy sokkal kevesebben vannak, akik terveket is készítenek és még kevesebben, akik megteszik az első lépéseket. Ennek számos oka lehet, például sokan nem szeretnek a pénzügyekkel foglalkozni, vagy éppen azt az összeget, amelyet rendszeresen félre tudnának tenni túl alacsonynak gondolják. Számukra jelenthet megoldást az OTP Rendszeres Megtakarítási Programja, amelynek lényege, hogy az ügyfelek egyetlen megbízással meghatározhatják, hogy havonta mekkora összeget szeretnének félretenni, illetve azt is beállíthatják, hogy melyik befektetési alapba kívánják azt elhelyezni” – mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatója.

A rendszeres, kisösszegű megtakarítással hosszútávon, akár a leginkább vágyott megtakarítási célok is elérhetőek. Az OTP Bank most öt ilyen célt mutat be.

1. Nyaralás, belföldön vagy külföldön

Az elmúlt másfél év többnyire bezártságban töltött ideje után a nyaralás gondolata még erősebben csábíthatja az embereket. Akár külföldön, akár belföldön szeretnék megvalósítani a feltöltődést, pihenést – egy nagyobb nyaralásra érdemes előre felkészülni. Az utazáson, szálláson, az étkezésen, valamint a biztosításon túl javasolt számolni a belépőjegyek költségével is, legyen szó a kulturális programokról, történelmi, vagy egyéb látnivalókról. Az OTP Öngondoskodási Indexe 4 alapján a tavalyi évben az emberek majdnem negyede megnevezte a nyaralást, mint anyagi vonatkozású célt, amit szeretne elérni az elkövetkezendő néhány évben.

2. Autóvásárlás

Gyerekkorban, kamaszként sokak nagy vágya a saját autó. Azonban felnőve szembesülhetünk azzal, hogy mekkora anyagi áldozattal jár valójában a saját jármű. Akár új, akár használt autót szeretnénk megvásárolni mindenképp szükséges, hogy előre felkészüljünk egy ilyen kiadásra, sőt a későbbi szervizelés költségeire is. Ha viszont már megvan a szükséges összeg a saját autóval időt takaríthatunk meg, illetve óriási szabadságot is ad az új jármű. Nem véletlen, hogy az Öngondoskodási indexben a megkérdezettek 20%-a jelölte meg az autóvásárlást, mint megvalósítandó célt.

3. Otthon felújítása, korszerűsítése

A koronavírus megjelenése óta lényegesen több időt töltöttünk otthonainkban, ezért azok szerepe felértékelődött. A tavalyi évben sem csökkent az ilyen jellegű beruházásokat tervezők száma, sőt a támogatásoknak köszönhetően inkább növekedni fog az otthonbővítések, felújítások száma. A 2020-as évben az emberek ötöde tűzte ki célul otthona felújítását, korszerűsítését az OTP Bank kutatása szerint.

4. A saját ingatlan

Ha még nem rendelkezünk saját otthonnal, a telek, a föld, a ház, vagy lakás megvásárlása is egy olyan cél, amit előbb-utóbb szeretnénk megvalósítani. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás szerint a közel minden 10. ember tervez telket vagy földet vásárolni a jövőben, és a megkérdezettek 11%-a ingatlant. Ennek azonban egy olyan volumenű anyagi vonatkozása van, amire valóban érdemes dedikáltan minél korábban elkezdeni a megtakarítást.

5. Felkészülve mindenre

Az OTP Öngondoskodási Indexe alapján a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy romlott a háztartása anyagi helyzete. Közülük minden második kénytelen volt hozzányúlni megtakarításaihoz. Ennek fényében nem meglepő, hogy az emberek 17 százaléka tűzte ki célul tavaly, hogy az elkövetkezendő években szeretne pénzt megtakarítani ilyen helyzetekre. A váratlan helyzetekre való felkészülés fontosságát és az emberek egyre növekvő tudatosságát is mutatja, hogy 2012 óta majdnem kétszer annyian jelölték meg célként az anyagi tartalék képzését váratlan helyzetekre.

A fentieken túl számtalan cél teljesülését segítheti elő az OTP Rendszeres Megtakarítás Program, melyről bővebb információt ITT talál.