Tényleg van olyan, hogy megszakad a szivünk

2021-06-22 18:31:00 Kail

hírkép

Szerettünk elvesztése, de akár egy szakítás is előidézheti a ritka betegséget, ami a szívrohamhoz hasonló tünetekkel jár.



A közbeszédben gyakran halljuk, hogy valakinek összetörték a szívét, vagy meghasadt a szíve egy szakítás vagy közelálló barát, rokon elvesztése után. Olyan esetekről is tudunk, amikor idős párok egymástól néhány nap különbséggel haltak meg. Ilyenkor is gyakran mondják, hogy a szíve összetört, és az okozta a halálát. A jelenségnek tudományos háttere is van, amit a kutatók összetört szív szindrómának neveztek el. Az orvostudományban ismert neve takotsubo cardiomyopathia, japán kutatók először 1990-ben azonosították. Tünetei leginkább a szívinfarktushoz hasonlítanak, mellkasi fájdalommal és nehézlégzéssel.

Az ok: a lelki megrázkódtatás hatására megnövekedett stresszhormonok miatt átmenetileg megnagyobbodik a szív és károsodik a bal kamra. A szív alsó része nem pumpálja tovább a vért, a felső része pedig aktívabban működik. A betegek vérében két olyan molekulát is azonosítottak - microRNA-16 és microRNA-260 -, amelyeket korábban a depresszióval és a szorongással kapcsoltak össze. A tünetek hasonlósága miatt gyakran összekeverik a szívinfarktussal, szívrohammal, de már külön kutatási területe van a kardiológiában. Csak az Egyesült Királyságban évente 2500 beteget regisztrálnak összetört szív szindrómával. Jelenleg azon dolgoznak a kutatók, hogy olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek képesek blokkolni az említett molekulákat - így megelőzhetik majd, hogy az érzelmi sokk hatására károsodjon az érintett szíve, és leálljon annak működése.