Udvaros Dorottya őszinte vallomása

2021-05-20 16:15:00 Koronczay Edit

hírkép

Udvaros Dorottya rajong a természetért, az állatokért, az élővilágért és szívügye a környezetvédelem. Tudja és jól látja, hogy évek óta pusztul az élővilág. A legutóbbi hivatalos jelentések szerint 1 millió faj az 5 millióból 10-15 éven belül eltűnik. A Föld felszínének 75 %-át átalakítottuk és ezáltal lassan nem marad a természetes életnek elég hely.



„Nincs, ami megfékezzen minket. Tehát ez most már jól látható… Tehát ha mi nem vagyunk képesek korlátozni önmagunkat, például bizonyos dolgokról lemondani, akkor a bolygónk el fogja venni tőlünk.”

Szenvedélyesen, lelkesen kiáll a jó ügyek mellett. A 66 éves Kossuth-díjas színésznő az RTL Klub Reggeli című műsorában elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtés híve és erre bíztat mindenkit.„Napokkal ezelőtt egy barátommal beszélgettem erről, aki azt mondta, úgyis mindegy. Valahogy egybeborítják az egészet. Mondtam egyrészt, hogy nem! Másrészt tényleg, kétségtelen, hogy van még ilyen valahol. De nekünk az a dolgunk, hogy azok ne legyenek majd. A legfőbb dolgunk az, hogy egyáltalán ne legyenek majd műanyag palackok. Én csapvizet iszom évek óta és tök jól vagyok.”

A Reggeli másik vendége, a Greenpeace szakértője, Rodics Katalin arra bíztat mindenkit, menjen ki a természetbe.

„Járjunk ki a természetbe és ismerjük meg, tanuljuk meg és figyeljük. Ne legyünk nagyképűek, nehogy azt higgyük, hogy mindent jobban tudunk és mi akarjuk megoldani. Hagyjuk a természetet működni. Amit ismerünk, azt tudjuk megmenteni, azért tudunk  dolgozni.”

A színésznő rendületlenül és kitartóan küzd a környezetszennyezés ellen és nagyon fontos számára a Föld jövője.

„A hátralévő életemben már nincs más dolgom. A színházban eltöltöttem rengeteg időt már. Én mindig is természetrajongó, állatrajongó voltam.”

Udvaros Dorottya a legnehezebb időszakaiban is a természetből nyeri erejét. Mint mondja, ez nyugtatja meg. Mindent megtesz annak érdekében, hogy óvja, védje a természetet. „Engem semmi más nem tud megnyugtatni. Ha van egy ilyen nagyon fárasztó forgatási időszak, próbaidőszak, nincs az a regény, nincs az a zene… Tehát ha leülök a vízpartra, bármelyik víz partjára és csak ülök ott, az valami olyan, mintha átmosódna mindenem és így lassan kinyúlik az idegrendszerem és akkor valahogy megnyugszom. Ezt csak a természet tudja megadni, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.”

Fotó: Stekovics Gáspár