5 tuti tipp a boldogabb élethez

2021-05-19 12:49:00 Koronczay Edit

hírkép

Nem mindig könnyű megakadályozni a negatív érzések, érzelmek kialakulását, előfordulását, különösen depresszió esetén. Ilyenkor egyes emberek antidepresszánsokhoz nyúlnak és abban bíznak, ez majd meghozza a várt javulást a viharos érzelmek területén. De ez nem a megfelelő út, nem ez a megoldás a boldogabb élet, a pozitív érzelmek eléréséhez. Ez ugyanis csakátmenetileg teszi rózsaszínné és széppé a világot, de a problémák attól még problémák maradnak.Sokkal jobb és hatékonyabb megoldás is létezik, amelyek alkalmazásával hosszabb távon sikerül a negatív érzelmeken uralkodni, sőt ezeket meg is lehet majd szüntetni. A felhős, borús, rossz, szomorú gondolatok helyét át fogják venni a pozitív, boldog, szép gondolatok, érzelmek és meglátod: a világ szinte kinyílik körülötted, a lelked is megnyugszik majd. Szinte fellélegzel, mert a negatív gondolatok többé nem fogják terhelni a lelkedet és úgy érzed, egy óriási tehertől szabadulsz meg.

5 tuti tipp a boldogabb élethez, azaz így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől:

1. Ismerd fel, hogy a negatív érzelmek segítségért kiáltanak. Amikor nem érzed boldognak magadat vagy az életed bizonyos területein nem úgy alakulnak a dolgaid, mint ahogy szeretnéd (egészség, szeretet, munka, család, barátság ...), próbáld megérteni, hogy a tudatalattid üzenetet küld: neked kell cselekedned, a megoldás rád vár, nem másra. Egyedül kell vállalnod a felelősséget a boldogságért. Nem másoktól függ az, hogy mennyire vagy boldog. Ha ehhez a felismeréshez eljutsz, akkor óriási lépést teszel a boldogságod érdekében. Úgy érzed tettre kész vagy és igen, teszel is majd azért, hogy rendezd a dolgaidat, kiűzd a negatív dolgokat az életedből és kezedbe vedd az irányítást. Minden egyes lépés, még a legapróbbak is közelebb visznek a boldogsághoz. De ezt az utat neked kell bejárnod és nem másokra várni, hogy majd ők elsimítják, elrendezik és megoldják a problémákat. Keményebb, ha életünk több területét érintik a gondok, így nagyon negatívvá válhatunk. Ez egy igazi és valós csapda. El kell kerülni. Noha ez nehéz lehet, a pszichológusok és a pszichoterapeuták is azt ajánlják, hogy nézz szembe a félelmeiddel, aggodalmaiddal, haragoddal, szomorúságoddal és bánatoddal. A negatív érzelmeket fel kell ismerni és meg kell próbálni az okokat megérteni. Ha ide eljutsz, akkor jobban tudod majd irányítani, sőt idővel át is tudod majd alakítani pozitív érzelmekké. Ne fordulj magadba, ha gondod van. A megoldás a tied, de ez nem jelenti azt, hogy a világtól el kell fordulnod. Beszélj egy megbízható baráttal, vagy fordulj pszichológushoz.


2. Álmodozás, célok. A kreatív vizualizáció arról szól, hogy képzeljük el, mi hozhat számunkra boldogságot. A jövőképről való gondolkodás, álmodozás és merengés lehetővé teszi, hogy bemutassa az álmot, célt, vágyat és az ahhoz elvezető lépéseket. A kreatív vizualizáció segíthet létrehozni egy műalkotást (festmény, dal, vers, könyv, film) vagy valami egyéb konkrétumot, ami örömet okozhat. Ez lehet egy új tárgy a házban, de akár az egész otthonunk átalakítása. A kreatív vizualizáció lehetővé teszi, hogy belevágj valami újba,valami olyanba, ami jókedvvel és elégedettséggel tölt el, valamint szenvedéllyel, bátorsággal is illetve motivációt is ad.


3. Hála. Ha tévedsz valamiben vagy csalódás ér, akkor hajlamos lehetsz "remete" üzemmódra kapcsolni és úgy érzed, nincs kedved emberek közé menni, sem beszélgetni. De pont azellenkezőjét kell tenned ebben az esetben! Hívd meg magadhoz barátaidat, családtagjaidat vagy látogasd meg te őket, ne zárkózz be. Meglátod, az átélt negatív eseményeket a szeretteiddel töltött idő enyhíti majd. Légy hálás azért, hogy vannak körülötted emberek és van lehetőséged beszélgetni. Ne félj elmondani az érzéseidet, mondd nekik gyakran, hogy szereted őket.

4. Sportolás a friss levegőn. Mint tudjuk, a természet és a sport jó hatással van az ember testére és lelkére egyaránt. Ha nem tetszik a futás, sok egyéb szabadtéri sport közül választhatsz: túrázás, kerékpározás, úszás, görkorcsolya, falmászás, evezés, vitorlázás,sítúrázás, hógolyózás és még hosszan sorolhatnánk. Biztosan találsz olyat, ami örömet okoz. Bármi mellett is döntesz, biztos lehetsz abban, hogy amellett, hogy sportolsz, még és egyéb előnyöket is élvezhetsz: friss levegőn vagy és a napsugarak simogatják a bőrödet, energiával látnak el, feltöltenek.


5. Relaxáció. Többféle relaxációs technika segíthet abban, hogy jobban érezd magad fizikailag és szellemileg: meditáció, jóga, hipnoterápia, shiatsu, Qi-gong, tai chi. De más technikák is segíthetnek a hagyományos kínai orvoslásból vagy az alternatív gyógyászatból. Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban: bármi nehézség is áll előtted jelenleg, hidd el, mindig van megoldás.

A fenti 5 tipp segítségével a negatív érzelmeidet biztosan át tudod alakítani pozitívvá és az életet máris szebben fogod látni.