Bizakodnak a turizmusban dolgozók

2021-04-30 19:45:00 Ujvári

hírkép

Az igazi fellendülés csak jövőre jöhet el a turizmusban dolgozók számára, ugyanakkor a vidéki szálláshelyek erős nyárra számíthatnak, már most több foglalásuk is van, a fővárosban pedig az ősz juthat meghatározó szerephez.



Sokan szeretnének pihenni menni, vágynak arra, hogy kimozduljanak otthonról. A szállódák egyharmada már a mostani hétvégén kinyit, a többi pedig májusban követni fogja. Arra számítanak, hogy nyáron már lesz forgalmuk és egy jó idényt zárhatnak, megközelítve a tavalyi értékeket, még ha a külföldi tusirták ugyan el is maradnak még idén - mondja Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró. A nyári időszakban ismét a Balaton és környéke lehet népszerű az utazók körében, van, ahol már most teltház közeli a foglaltság, ilyen például Tihany és Zamárdi.

Míg a vidéki szállódák jó szezon elé néznek a nyárral, addig a fővárosiak nehéz helyzetben vannak. Budapesten érezhető leginkább a külföldi turisták hiánya, ami ellen csak úgy tehetnek a szállásadók, ha megpróbálják odacsábítani vidékről az embereket különböző akciókkal. Az igazi lökést majd a határok megnyitása adhatja meg, ezért is jósolják, hogy inkább jövőre lendülhet fel ismét a turizmus.

A védettségi igazolvánnyal járó előnyök kapcsán elmondható, hogy a legtöbb turizmusban dologzó úgy érzi nem szükségszerű. Inkább azt szeretnék, ha nem lenne megkülönböztetés és bárki foglalhatna náluk, ahogyan a teraszokra is kiülhetnek az emberek. A korábbi adatokat elnézve nem állítható, hogy a szállodákban fertőződtek volna meg tömegesen koronavírussal, miközben például a légi közlekedéssel nagyon is sokan jártak pórul - emlékeztet Kiss Róbert Richard.