Majom vagy ember?

2021-04-16 18:37:00 Farmosi Nóra

hírkép

A tudósok egy része már tiltakozik, bioetikai szempontból ugyanis sok kérdést vet fel a kísérlet.

 Sikeres fajközi sejtátültetést végeztek a kaliforniai Salk Intézet tudósai makákóembriókba ültetett emberi sejtekkel - adta hírül a The Guardian. Ez nem az első eset, hogy emberi sejtbeültetést végeznek állatokon, korábban ugyanis már malacokon és bárányokon is végeztek hasonló kísérletet. A mostani, makákóembriókon végzett beültetés sikeresnek bizonyult, a sejtek életképesek voltak.

A tudósok először átprogramozták az emberi magzati kötőszöveti sejteket, majd az így létrehozott őssejteket ültették be a majomembriókba. A majom-ember embriók, azaz a több faj tulajdonságait hordozó úgynevezett kimérák négy százalékban voltak humán jellegűek. A kísérlet célja, hogy később képesek legyenek az állatokban nevelt emberi szervek előállítására a szervtranszplantációkhoz.

A nemzetközi tudományos közösségben sokan élesen bírálták a mostani és a hasonló kutatásokat, mivel számos bioetikai kérdést vet fel a fajok keresztezése. A beültetés után húsz nappal elpusztították a majom-ember embriókat, az viszont még nem tisztázott, hogy ha a jövőben továbblépnek, akkor a laboratóriumokban megteremtett, részben emberi lényeknek milyen lesz a jogi és az etikai megítélése, ahogy az sem, milyen feltételekkel alkalmazhatják majd a szerveket az orvostudományban.