Külföldi magyarok szívszorító vallomásai 3.

2021-04-05 22:34:00 Koronczay Edit

hírkép

2020 márciusában megváltozott az élet, nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon. A koronavírus-járvány új szabályokat, új helyzeteket hozott. A korlátozások miatt a külföldön élő magyaroknak a gondok mellett még a család hiányával is meg kell küzdeniük. A Világszám Magazin 5 ország, 5 külföldön élő család helyzetét mutatja be. Vajon mi a helyzet valójában Amerikában, Németországban, Angliában, Ausztriában, Skóciában? Koronczay Edit írása.



„Sajnos nem tudjuk, mikor mehetünk haza " - mondja szomorúan Rita, aki 10 éve él Angliában.  A 42 éves nő őszintén mesélt a kezdetekről és a jelenlegi helyzetről is.

„A férjem jött előre, majd rá néhány hónapra én is, már terhesen, az első fiunkkal. Az ok elég összetett. A férjem már korábban eldöntötte, hogy kijön. A testvérek már itt éltek akkor kb. 2 éve. Nekem otthon jó állásom volt a vendéglátásban, de várandós lettem és mivel a bejelentett bérem a szakképzett minimál volt, így nem sok jóra számítottam GYES-GYED szempontból. Gyerekkel pedig már nem akartam a vendéglátóiparban maradni. A járvány előtti életünk kb. ugyanaz volt, mint most. Én már 2017 óta a Forma1-ben dolgozom. Az Aston Martin Formula-1 Team-nél vagyok a takarító csapat managere" - mondta Rita.

- Szeretsz kint élni?

- Hát ez jó kérdés... Sok szempontból igen. Anyagilag egyértelműen  igen. Ezen kívül a Forma 1-be bekerülni, erre otthon nem lett volna lehetőség. Viszont a családom nagyon hiányzik.

- Jó döntés volt annak idején kiköltözni?

- Azt kell mondjam, összességében nem volt rossz döntés hogy kiköltöztünk. A férjem is egy családi vállalkozásnál dolgozik 8 éve,a srácok anyanyelvi szinten beszélnek angolul. Sok barátjuk van. Szép helyekre jutottunk el, jó körülmények között élünk.

- A járvány előtt a hazautazásotok rendszeres volt.

- A járvány előtt évente egyszer mentünk haza, de a gyerekek minden nyári szünetet otthon töltöttek a nagyszülőknél. Nagyon szeretik az ott töltött időt. Sok izgalmas kalandban van részük ilyenkor, hála édesapáméknak. Mi a férjemmel általában a nyár végén megyünk utánuk és 2-3 hetet töltünk otthon, ami kész felüdülés. Az indulás előtti hetekben szó szerint vágom a centit. Mivel Nekem az egész családom otthon van, így természetesen őket látogatjuk meg, kirándulunk, Balatonozunk, élvezzük az együtt töltött időt.

- Mi változott a járvány miatt?

- A járvány kitörése hozott változásokat, hisz az első lock down alatt a férjem munkahelye leállt majdnem 3 hónapra, a suli is bezárt, így át kellett állnunk a home learning-re, ami valljuk be nem volt könnyű. Főleg a gyerekeket motiválni, hisz nekik is egy merőben új helyzet volt. Én összesen 6 hetet voltam itthon, majd a factory újra indult, így a szezon is. Nagyon szigorú szabályok kerültek bevezetésre, naponta tesztelve vagyunk.  És a addigi "szabadságnak" is vége lett. Mi előtte itt is sokat kirándultunk, ez természetesen most nem lehetséges.

- Számotokra most mi a legnehezebb?

- Leginkább az, hogy így sajnos nem tudjuk, mikor mehetünk haza. Sok itteni intézkedést logikátlannak érzek, de mivel itt élünk így alkalmazkodunk. Az egészségügyi ellátás azon része, amelyik nem a Covid-ra van specializálódva egyszerűen katasztrófa. Az elején a pánik vásárlások kicsit ijesztőek voltak, mintha az emberek háborúra készülnének. De igyekszünk helyén kezelni a dolgokat. Nem pánikolunk, igyekszünk egészségesen étkezni, mozogni amennyit lehet, és annyi időt a szabadba tölteni amennyit az időjárás enged. Az első reakcióink, mikor az első esetek nyilvánosságot kaptak... Talán egy enyhe pánik, tanácstalanság volt. Igyekeztünk minden lehetséges óvintézkedést betartani. Aztán, hogy a szituáció sajnos nem változott, a korlátozások egyre hosszabb és hosszabb ideig tartottak/tartanak, már talán kicsit belefáradtunk. Természetesen hordjuk a maszkot, betartjuk a szabályokat, de nem akarjuk az egész életünket félelembe élni. Így kihozzuk a lehető legtöbbet a helyzetből. Tavaly nyáron voltunk utoljára otthon és félek hogy az idén nem fogunk haza jutni. Ez szomorúsággal tölt el. Hiányzik a családom.  Talán majd karácsonykor...

- Mi a helyzet most Angliában?

- Itt Angliában jelenleg lockdown van, de óvatosan elkezdték a lazítást. A gyerekek visszamentek az iskolába, amit őszinte örömmel vártak. Végre újra a barátaikkal lehetnek. Az oltás gyors ütembe halad, elvileg május körül a mi korosztályunk kerül sorra. De az emberek egyre jobban belefáradtak a sok korlátozásba.

- Ha egyszer véget a járvány, mi lesz az első teendőtök, mik a tervek?

- Ha egyszer ez az egész véget ér, az első utazás biztos, hogy Magyarország lesz és végre jól megölelem a szüleimet és a nagymamámat. Aztán szép sorba az egész családot. Nagyon hiányoznak.

- Mit üzennél a világban élő magyaroknak?

- Tartsatok össze, hisz attól lesztek erősek. Segítsétek egymást, ahogy mi is tesszük.