Külföldi magyarok szívszorító vallomásai 1.

2021-04-03 17:01:00 Koronczay Edit

hírkép

2020 márciusában megváltozott az élet, nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon. A koronavírus-járvány új szabályokat, új helyzeteket hozott.  A súlyos szövődményekkel járó betegség az egész világon tombol, a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél és Amerikában már a 4. hullám is elkezdődött.A március 31-i adatok szerint a világon 128 212 179 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 2 803 776. Rengeteg a halott, a beteg, sokan elvesztették az állásukat és a korlátozások miatt a külföldön élő magyaroknak a gondok mellett még a család hiányával is meg kell küzdeniük. A Világszám Magazin 5 ország, 5 külföldön élő család helyzetét mutatja be. Vajon mi a helyzet valójában Amerikában, Németországban, Angliában, Ausztriában, Skóciában?

Koronczay Edit írása.

 

Julcsi 38 évesen vágott bele élete kalandjába. 2015 karácsonya előtt utazott  ki New Yorkba, először csak 3 hónapra.

„Annyira megtetszett a város atmoszférája, hogy 2016 március végén visszajöttem. Azóta is itt élek. Részemről ez egy gyors és könnyű döntés volt, mert abban az időszakban megélhetési problémáim voltak, amit meg kellett oldanom.”

Megérkezése után Julcsi egy családhoz került, ahol házvezetőnő volt, velük élt majdnem 3 évig.

„Sokat utaztam velük, különböző helyekre eljutottam általuk, voltunk Pennsylvania-ban, Vermont-ban síelni, a nyarakat pedig Downstate New York-ban töltöttük. Ebben az időszakban velük éltem, ami hosszú idő után kezdett terhes lenni a számomra, és úgy döntöttem, hogy külön költözök tőlük.

Ez persze új munkával is járt, de több lett a szabadidőm, könnyebben tudtam szocializálódni, többet tudtam magyar közösségbe járni, ezáltal sok új barátom is lett.”

2019 őszén változás következett be az életében, mikor elhelyezkedett egy étteremben Manhattan-ben.

„Nagyon megszerettem, nagyon jó társaság alakult ki, új barátokat és élményeket szereztem, és visszatértem tanult szakmámhoz, újra elkezdtem a fodrászatot, amit szabadnapjaimon otthon végeztem. Sajnos ez nem tartott sokáig, mivel 2020 márciusában betört a koronavírus-járvány, ami sajnos az étterem ideiglenes bezárását hozta magával. Egyik napról a másikra esett vissza a forgalom, miután bezárt a Broadway, és az irodaházakba sem jártak be az emberek dolgozni. Utolsó munkanapom után hazafele képeket készítettem a városról, ami még a lezárások előtt készültek pár nappal, de már észrevehető volt, hogy valami nagyon más lett.”

Julcsi elmondta, hogy a járvány miatt az eddig nyüzsgő városból eltűntek a turisták és nagy változáson ment át minden.

„Az emberek elkezdtek pánikszerűen vásárolni, köztük én is, és megkezdődött a karantén. Egy hónap telt el azzal, hogy otthon voltam, nem dolgoztam, semmi nem történt. A barátaimmal telefonon tartottuk a kapcsolatot, végre volt időnk egymással kommunikálni, mert az otthoniakkal az időeltolódás miatt nehéz ezt megoldani.”

Julcsi alkalmazkodott a kialakult helyzethez és bár megváltozott formában, de tudott dolgozni.

„Egy hónap után elkezdtek a vendégeim megkeresni, akkor még kicsit ijedten, de újra elkezdtem dolgozni a szakmámban, amivel elindult egy lavina, - mivel a szépségszalonok is zárva voltak - nagyon gyorsan híre ment annak, hogy vállalok vendégeket. Egyre többen kerestek meg, ami által szép lassan berendeztem egy kis szalont a szobámban,  befektettem mindenféle fodrászati eszközökbe, anyagokba és elkezdődött egy új élet, és így tudtam átvészelni a járvány alatti időszakot.”

A járványhoz az egész világnak alkalmazkodnia kell. Így van ez Amerikában is. Julcsi szerint javul a helyzet szép lassan.

„Nyitva vannak a boltok, már nem kell kint sorba állni a bejutásért, mint a járvány elején, a maszk használata természetesen kötelező minden beltéri intézményben, a tömegközlekedési eszközökön, de én azt mondom, hogy látni már a fényt az alagút végén.”

 

A család hiánya nagyon nehéz.

„A családomat sajnos 5 éve nem láttam, gyermekem szokott meglátogatni, ami tavaly elmaradt a járvány miatt, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra láthatom.”

Julcsi azt mondja, minden helyzetből lehet tanulni.

„Amit nagyon fontosnak tartottam ebben az időszakban, és üzenem is minden magyar felebarátomnak, bárhol is van a világon, az az, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni a változásokhoz, mert a változás örök és csak úgy lehet túlélni, bármi is történik.”