Eltűnnek a turistabuszok a Vár környékéről

2021-04-01 08:26:00 Kail

hírkép

Az év végén indulna a kivitelezés, jövő nyárra pedig már meg is nyitnák a Várba érkező turistabuszok  parkolóját a Mészáros utcában.A Budavári Önkormányzat tervei szerint a kerületben megjelenő turistabuszok okozta káoszt kezelni tudná, ha az önkormányzat bérbe venné a MÁV-tól a Mészáros utcában, a MOL benzinkút utáni szakaszon található területet, és ott alakítana ki parkolót a buszok számára - írja a turizmus.com.

A pandémia előtt volt olyan nap, amikor 300 turistabusz is érkezett a kerületbe, sőt többségük kétszer ment fel a Dísz térre: először, amikor kitette az utasokat, másodszor, amikor felvette őket, közben pedig a környéken várakozva okozott tumultust. A Várkert Bazárnál és a Palota útnál épült mélygarázsokban nem férnek el ezek a buszok.

A Budavári Önkormányzat az áldatlan helyzet megoldására állandó és kizárólagos buszparkolót szeretne kialakítani a kerületben. Ez azt jelenti, hogy a buszok csak a Mészáros utcában parkolhatnának, a mostani autóbusz-parkolóhelyeket pedig lakossági parkolóhelyekké alakítják át.

A 440 méter hosszú részen, ahová a buszparkolót tervezik, most a Déli pályaudvar külső, régóta használaton kívül lévő vágányai futnak. Ezt a területet teszik rendbe és alakítják át, zöldfelületekkel, fasorral körülvéve.

A parkolót különleges alappal készítenék el: a síneket nem szednék fel, egy speciális rétegrendű, gyorsan bontható, de mégis nagy teherbírású felületet helyeznének el felettük. A tervek szerint két bejáratot hoznának létre, egyet a MOL benzinkút felőli oldalon, egyet a Shell töltőállomásnál - az egyiken hajtanának be a buszok, a másikon pedig ki a Hegyalja út felé.

A területen 62 turista-, illetve volánbusz fér el.

A parkolóba előzetesen, online kell majd időpontot foglalni. Számos külföldi példa igazolja, hogy a buszok számát így lehet a legjobban szabályozni.

A turistabuszokkal érkező turisták szállítását 48-52 fős elektromos buszokkal oldanák meg, amelyek a Mészáros utca – Citadella – Várkert Bazár – Vár – Mészáros utca útvonalon közlekednek majd. Ezekből 30-35-öt tervez beszerezni az önkormányzat.