Ezrével fordították vissza az utazókat

2021-02-15 18:00:00 Kail

hírkép

Egy nap alatt több ezer embert visszafordítottak Németországban a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva, hétfői kormányzati adatok szerint nagyjából minden második utazótól megtagadják a belépést.



Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt, hétfő reggelig hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél.

A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani - ismertette a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.

Hozzátette: a brüsszeli listán túlmutató további kivételek is lesznek, de a részletszabályok kidolgozása még nem ért véget.

A Csehországgal és a Tirol tartománnyal szomszédos németországi területeken - Szászországban, Bajorországban - működő közszolgálati médiaszolgáltató társaságok (Mitteldeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk) beszámolói szerint a korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették.