A környezetbarát fűtésért

2021-02-07 09:54:00 Kail

hírkép

A legújabb reprezentatív felmérés szerint a legtöbben a mai napig azt hiszik: a távfűtés egyenlő a panellel. Pedig a budapesti távfűtés már nem a kétszáznegyvenezer panellakásra szorítkozik. Már jó ideje túlnőtt a panelen. Mintegy kétezer intézményi és egyéb fogyasztó is távhővel fűt.A Főtáv által rendelt reprezentatív felmérésben a válaszadóknak csak kevesebb, mint a fele gondolta, hogy a bevásárló központokat, a múzeumokat, sportcsarnokokat és stadionokat is távhővel fűtik. A válaszadók többsége csak a Művészetek Palotájáról feltételezte ezt. Holott sokkal többről van szó. Csak néhány példa: a Magyar Telekom új székháza, a Duna Aréna, a Mátyás Templom, a Puskás Stadion, a Városháza, a Magyarok Háza, vagy a BME Schönherz kollégiuma.

A felmérésből az is kiderül, hogy fordulat történt a távfűtés megítélésében, egyre több ember tartja modern és árban megfizethető, azaz versenyképes fűtési módnak.

A polgárok csaknem 90 százaléka fontosnak tartja, hogy otthona fűtési módja milyen hatással van a környezetre, magyarán mennyire légszennyező. Kizárólag környezettudatosságból a megkérdezettek egyharmada mindenképpen fűtési módot váltana, további 60 százalék viszont csak akkor, ha ez költségcsökkenéssel is járna, magyarán spórolna vele. Mindent egybevetve minden harmadik ember fizetne a környezetbarát fűtésért.

Meglepő ugyanakkor, hogy a megkérdezetteknek alig a fele tartja a távfűtést inkább környezetkímélőnek a többi fűtési móddal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy a fővárosi távhőrendszer évente 217 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg. A válaszadók 41 százaléka jelölte meg a helyes értéket, miszerint a távfűtés szélesebb körű alkalmazása több mint 150 ezer tonnával járulna hozzá a klímavédelmi célokhoz, és persze Budapest levegőtisztasága is számottevően javulna.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a két nem közül a nők elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt.

Mi lesz itt jövőre?

Mártha Imrét, a FŐTÁV vezérigazgatóját a nemrég arról kérdezte az Index, hogyan látja a budapesti közszolgáltatások jövőjét egy év múlva? A távhőszolgáltatásról ezt mondta: „A távfűtés a reneszánszát éli, ugyanis versenyképes az ára, környezetkímélő, miközben egy kazán- vagy kéménycsere és főleg az üzemeltetés iszonyatos költség. A lakossági fogyasztók és a közintézmények is áhítoznak a távfűtésre, folyamatos a bővülési lehetőség.”