Mi lesz idén a síszezonnal?

2020-12-04 16:18:00 Farmosi Nóra

hírkép

December 24-től nyitva lesznek a síközpontok, de csak egynapos programokat engedélyeznek.



Az idei síszezonra erősen rányomja a bélyegét a koronavírus. A legtöbb európai országban úgy döntöttek, nem kockáztatnak, és zárva tartják a síközpontokat. Olaszország, Németország és Franciaország síszezon nélkül zárhatja 2020-at. Svájcban és Ausztriában viszont megnyitják a sportolásra a síközpontokat, így az osztrákok és a svájciak felcsatolhatják a síléceket és elővehetik a snowboardokat is hamarosan.

Ausztriában egészen pontosan december 24-től lesznek nyitva a síközpontok a kormány bejelentése szerint. A szomszédos országban 2000 sífelvonó működik, jelentősen hozzájárulva a téli sportok rendesen 15 milliárd eurós bevételéhez. Mivel a szállodák, éttermek, bárok - beleértve a sípályák ételt-italt kínáló "kunyhóit", a hüttéket is - a jelenlegi állás szerint csak januártól 7-től üzemelhetnek, így az enyhítés csak az egynapos síelést teszi lehetővé. Ha a helyzet javul és kinyitnak a szállodák, akkor akár a többnapos kikapcsolódás is újra elérhető lesz Ausztriában - írja a The Local.

Ausztria az európai első hullám kezdetén épp az ischlgi koronavírusos esetekkel került be a hírekbe. Egy ottani síközpont egyik bárjában tömegesen fertőződtek meg az emberek. A hütték megnyitását így óvatosabban kezelik a hatóságok, és feltehetőleg csak szigorú szabályokkal fogadhatnak újra vendégeket a bezárt egységek - amennyiben a fertőzöttek számának csökkenése biztonságossá teszi majd a megnyitásukat.