A régi korok zenéit idézik

2020-10-17 10:02:00 Ujvári

hírkép

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.



A három napos interaktív hangszerkiállítás és konferencia hazai művészek, mesterek és szakemberek meghívásával valósul meg. A napközben látogatható programokon kívül, minden este ingyenes koncerteken mutatják be a közönségnek, miként is szólhattak a régi korok zenéi - közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztivál előadója Dinyés Soma karmester, régizenész, Tóth Mónika hegedűművész, Szabó Balázs orgonaművész- és szakértő, Kállay Gábor furulyaművész, zeneszerző és Bárdi Szabolcs vonós hangszerkészítő.

A fesztivál fő célja, hogy a hangszereket vagy azok kópiáit testközelből mutassa be az érdeklődőknek, hiszen az elmúlt évtizedekben Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapott az úgynevezett régizene, melynek feladata a barokkban komponált zenék historikus, korhű megszólaltatása.

A rendezvény fővédnöke Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész. A társrendezvény Erik Bosgraaf világhírű holland furulyaművész budapesti mesterkurzusa, melynek koncertje egyben a fesztivál záróprogramja.