Lomtalanításkor került elő Newton műve

2020-10-09 15:54:00 Ujvári

hírkép

Huszonkétezer fontért (8,6 millió forintért) cserélt gazdát Sir Isaac Newton angol tudós korszakalkotó műve, A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv első angol nyelvű kiadásának egy példánya.



A ritkaságnak számító két kötet egy dél-walesi ház könyvespolcáról került elő, amikor a tulajdonosok lomtalanításba kezdtek a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt - írja a BBC hírportálja.

Az aukciót bonyolító Dominic Winter Auctioneers munkatársa, Chris Albury "kis híján leesett a székről", amikor rájött, hogy mit tart a kezében. "Nem a világ legjobb minőségű példánya, de teljes"- mondta a cirencesteri aukciósház árverés-vezetője.

A könyvet egy New York-i licitáló vásárolta meg. A két kötet leütési árát előzetesen 15 ezer és 20 ezer font közé becsülték.

A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv eredetileg latin nyelven jelent meg 1687-ben. Tartalmazza Newton mozgástörvényeit, amelyek a klasszikus mechanika alapjait adják, valamint gravitációs törvényét.

Albury szerint nehéz megmondani, hogy az 1729-es első angol nyelvű kiadásból hány példány maradt fent, de annyi biztos, hogy a kötetek ritkaságnak számítanak. "Természetesen egy nagy részüket intézmények őrzik, ezért nem gyakran bukkannak fel árveréseken"- jegyezte meg a szakember.

Albury szerint a szerencsés eladó ugrált és a levegőbe bokszolt örömében, amikor rájött, hogy megütötte a főnyereményt.

"Kétkötetes, és ha egy oldal is hiányzik belőle, akkor az egész mehet a kukába, ezért bejöttek hozzám és negyven idegtépő percen át nézték, ahogy vizsgálódtam, míg végül becsuktam a második kötetet és közöltem velük, hogy teljes és 15 ezer fontot ér" - idézte fel Albury.