Válság alatt takarékoskodott a magyar

2011-04-25 07:54:00 szorenyi.p

hírkép

Megváltozott az emberek szemlélete a válság ideje alatt és után - derül ki az OTP legújabb felméréséből. Egyrészt, aki tudott felhagyott a pénzköltéssel, hitelfelvétellel és a takarékoskodás felé fordult. Másrészt a kockázatosabb részvények helyett bankbetétekben tartják a pénzüket.



A magyarok 77 százaléka még mindig a hagyományosnak mondható bankbetétben tartja a pénzét - derül ki az OTP Bank felméréséből. Ezt a bank szakemberei nem tartják optimálisnak. Szerintük más, jövedelmezőbb takarékoskodási konstrukciókat is kínálnak. Ilyen pl. a lakáskassza, amellyel akár 15-16 százalékos éves hozam is elérhető. Az emberek azonban a válság hatására inkább rövid távra és könnyen mozgósítható formában tartják a pénzüket.

Az is igaz, hogy a magyarok 52 százalékának nincs megtakarítása, 63 százalékának pedig nincs pénzügyi tartaléka. Pedig - mondják az OTP-sek - akár havi 5000 forintot félre téve is lehetne takarékoskodni.

Mindenesetre, ha nagyon csekély mértékben is, de próbálnak takarékoskodni az emberek. A lakossági értékpapírszámlák száma nőtt, és az értéke is szerény mértékben, de emelkedett. 1072 milliárdról 1080 milliárd forintra. A banknál most azt remélik, hogy minél többen felismerik, hogy hosszabb távon érdemes takarékoskodni, hiszen a várható állami vagy magánnyugdíj aligha fedezheti a mostani életszínvonalat.