Idén ketten lettek az év korrektorai

2020-10-04 19:39:00 Farmosi Nóra

hírkép

A korrektorversenyen, melyet idén első alkalommal online rendeztek meg, 85 versenyző indult, 8-an a határon túlról. Újságírók, korrektorok és szerkesztők, tanárok, egyetemi oktatók, fordítók, könyvtárosok, informatikusok, mérnökök, nyugdíjasok, minisztériumi dolgozók is jelentkeztek 2020-ban, ami rendkívül színessé tette a mezőnyt.



A versenyhez hasonlóan az eredményhirdetés is online zajlott, melyet Prof. Dr. Keszler Borbála nyitott meg. A professzor az anyanyelv művelésének fontosságáról beszélt, mely napjainkban a médiumokban és az iskolákban sem kap megfelelő figyelmet. Kodály Zoltánt idézte, aki szerint a nyugati népeknél az anyanyelv tökéletes biztos tudása a kultúra elemi követelménye. Ahol ez nincs meg, ott fogyatékos a nemzeti tudat. Kölcsey és Illyés Gyula is hasonló nézetet vallottak. A haza, nemzet és nyelv hármas egységének fontosságára mindannyian felhívták a figyelmet, hiszen az anyanyelv tökéletes tudása szóban és írásban is szükséges a nemzeti öntudathoz.

"A verseny egyrészt azt a célt szolgálja, hogy igényességet ébresszen és tartson ébren. Másrészt, egységes és szabályozott, folyamatosan gondozott és fejlesztett helyesírás, íráskultúra nélkül, ma egyetlen nép sem teheti magáévá a tudományokat, nem haladhat, nem boldogulhat" - mondta a professzor.

A hibapontok átlaga 12.6 volt a teszteknél és 4.4 a korrektúránál. Az első tíz helyezettnél több holtversenyes helyezés is született, az első helyezést is két induló kapta. A győztesek névsorát Dr. Kiss Róbert Richard ismertette, aki a zsűri tagjaként részt vett az értékelésben. A győztesek amellett, hogy az Év korrektora címet viselhetik, a Duna Relax Hotel wellness hétvégéjét is élvezhetik. A versenyt a Magyar Nyelvőr Alapítvány támogatta.

Az első 10 helyezett:

Helfrich Judit 1. helyezett — az év korrektora,2020,

Korpa Ildikó 1. helyezett — az év korrektora, 2020,

Póla Gergely 3. helyezett,

Fábián György 3. helyezett,

Siklósi Katalin 5. helyezett,

Tomka Eszter 7. helyezett,

Cseri Mária 7. helyezett,

Szvorényné Mezei Klára 8. helyezett,

Bruckner Nóra 8. helyezett,

Kincses Edit 10. helyezett