Ezek nem állatok!

2020-08-30 12:08:00 Ujvári

hírkép

Nagy Ágnes szobrászművész Ezek nem állatok! című kiállítása szeptember 17-én nyílik Budapesten, a Várkert Bazárban, az északi bazársor feletti teraszon.



Rozsdamentes acél bika, aranyszínű oroszlán, mázazott, agyagból készült varacskos disznó, bronz rinocérosz és megannyi "állat", Nagy Ágnes erőteljes, bizarr alkotásai mintha gyermekkorunk tudattalanjának őserdejéből csörtetnének elő - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Nagy Ágnes samottos agyagból építi fel nagyméretű szobrait úgy, hogy azok képesek legyenek önmagukat megtartani. Rendkívül bonyolult ez a technika, hosszú és koncentrált munkát igényel, mivel semmiféle merevítést nem alkalmaz, hanem egy összetett statikai koncepció mentén hozza létre szobrait.

Mint írják, művei könnyen felismerhetőek, az alkotó ragaszkodik saját vizuális nyelvéhez, legbelső önmagából merít, munkái összetéveszthetetlen hitvallások.

A tájékoztató idézi Nagy Ágnes szobrászművészt, aki azt mondta, hogy az állatszobrok szimbolikus jelentőséggel bírnak, emberi tulajdonságok kifejeződései, éppúgy tudatos lényünké, mint tudattalan ösztöneinké. "Éppen annyira az erő, a dinamizmus megtestesítői, a jámborság kifejezői, mint a lélek tükröződései, a hit kifejeződései" - emelte ki a szobrászművész.

Nagy Ágnes az Illatos úti Művészeti Iskolában, kerámiaformázó szakon végzett 1990-ben. A szakiskolával párhuzamosan a Medgyessy Ferenc Szobrászkörben alkotott, Berlinben részt vett egy nagyszabású szimpóziumon. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában 1994-ben végzett.