Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

2020-08-10 15:14:00 Kail

hírkép

Mariska néni és Sanyi bácsi októberben ünneplik a koronaékszer-lakodalmukat. Mindketten 1925-ben születtek, Mariska néni februárban, hét hónappal előbb, mint párja. Rá 20 évre, a második világháború után, 1945-ben Ajakon ígértek egymásnak örök hűséget. Jó eséllyel ők hazánk legidősebb házaspárja.



95 év, amiből 75 boldog házasságban telt el a nyírmadai házaspárnak, akik a település legidősebb lakói is egyben. A mai napig aktív életet élnek. Ugratják egymást, ragyognak a boldogságtól. Úgy vélik, hogy a titkuk a munkában rejlik. Mint két örökmozgó, kertet művelnek, állatokat nevelnek.

Négy gyermekük született, akik 13 unokával, 7 déd- és három ükunokával ajándékozták meg az idős házaspárt.

Életük nem volt mindig ilyen felhőtlen, hisz Mariska néni árván nevelkedett, mert édesanyja korán meghalt. Férjével, Sándorral egy iskolába jártak, egy moziban ismerkedtek meg, amikor is Sándor érdeklődve pillantott rá, a meglehetősen szemrevaló Máriára. Kapcsolatuk hamar szerelemmé vált, és 1945 októberében házasság lett belőle mindenfelé felhajtás nélkül. Először Kisvárdára mentek, de ott nem adták őket össze, így kerültek Ajakra, lovasszekérrel. Egyrészt a háború, no és a szegénység miatt nem volt jegygyűrűjük, így kölcsönkértek a ceremónia idejére. Ezt a 75 év alatt sem pótolták, mint mondják, nem azon múlt a házasságuk.

Az évek során életüket egy tragédia is beárnyékolta, de ez nem törte meg a kapcsolatukat, sőt, sokkal erősebb kötelek jött létre köztük, amikor mindenük odaveszett egy tűzben. Négy gyermekükkel fedél nélkül maradtak. Sándor, aki ács volt, nem esett kétségbe, hamar fedelet varázsolt a családja számára. Noha a nulláról kezdték ismét, soha nem adták fel.

Sanyi bácsi 15 éve Mariska minden születésnapjára hatalmas virágkosárral tér haza. Így nemcsak az évek, de a virágköltemények is gyarapodtak sorra - jut belőlük mindenhova a házba. Bár a legutóbb kicsit túllőtt a célon, ugyanis akkora virágkosarat rendelt Sanyi bácsi, hogy a helyi vállalkozó csak a halottaskocsival tudta leszállítani.

Forrás: FrissMédia