Pinokkió és a vasorrú egy kiállításon

2011-04-20 17:45:00 superadmin

hírkép

Izgalmas képzőművészeti kiállításnak ad otthont ezekben a napokban a patinás pozsonyi Michalsky Dvor Galéria. Az egyik legismertebb szlovák gyermekkönyv illusztrátor, az olaszországi Firenzében élő Stano Dusík munkásságából kaphat áttekintést a látogató.



.A tárlatnyitón- melyen mi is ott voltunk - elhangzott, hogy az 1946-ban született művész számos hazai és külföldi elismerésben részesült. Nem csupán szlovák kiadványokat, hanem Olaszországban, Németországban és Svájcban megjelent gyermekekönyveket is illusztrált.

Munkásságáért 2005-ben megkapta az egyik legnagyobb olasz képszőművészeti elismerést, a Fiorino d´Oro díjat. 2004-ben a Bohem Press kiadó számára gazdagon illusztrálta Velencéről készített gyermekkönyvet, mely könnyed, játékos formában mutatja be a legkisebb olvasóknak a város történelmét.

A művész 1971-ben fejezte be tanulmányait a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán, később Olaszországot választotta második hazájául. Talán az ottani környezet hatásával magyarázhatóo, hogy egyházi témákkal is foglalkozik. A pozsonyi kiállításon szép számmal láthatók a művész szakrális alkotásai is, melyek szintén nagy közönségsikert arattak. A pozsonyi tárlat május 22-ig tekinthető meg, a Mihály kapu közelében lévő galériában.

(Protics János)