Jó hír az Angliába és Skóciába készülőknek

2020-07-10 06:33:00 Kail

hírkép

Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége.



A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében átvette és Skóciára is érvényesnek tekinti a brit kormány Angliára vonatkozó karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról, mivel e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

Az angliai és a skóciai karanténelőírás alól mentesített országok között van Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Németország, Franciaország és Olaszország.Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia és Oroszország nem szerepel a listán.

A karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai és a skóciai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

Azoknak, akik ilyen országokat az érkezésük előtti 14 napban felkerestek, addig kell Angliában és Skóciában karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Angliába és Skóciába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

Ezt az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.A brit külügyminisztérium is módosította azt a felhívását, amelyben a legszükségesebb eseteken kívül eddig minden külföldi utazástól eltanácsolta a brit állampolgárokat.

A külügyi tárca e felhívása már múlt szombattól nem volt érvényes azokra az országokra, amelyeknek a felkeresése a módosított útmutatás megfogalmazása szerint immár nem jelent "elfogadhatatlanul magas kockázatot" a brit utazókra.

A brit külügyminisztériumi listán jórészt ugyanazok az országok és területek szerepelnek - így Magyarország is -, amelyekből a brit közlekedési tárca döntése alapján péntektől karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába.

Akik viszont már múlt szombaton vagy a legutóbbi napokban elutaztak ezekbe az országokba, a rendelet alapján csak most péntektől térhetnek vissza Angliába és Skóciába úgy, hogy érkezésük után nem kell két hétre karanténba vonulniuk.

A brit közlekedési tárca már a múlt héten közölte: London elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket.

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy a karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján eddig kéthetes karanténba kellett vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.