A Balaton vezet 37 százalékkal

2020-07-06 18:40:00 Kail

hírkép

A járvány okozta kockázatok ellenére elég sokan indulnak már el külföldre, ám a belföldi turizmus idén a tavalyinál is jobb szezont zárhat majd. A magyarok többsége inkább itthon tölti a vakációját. Nincs ez másképp a szabolcsiakkal sem.A júniusi számok szerint pünkösd után folyamatosan nő a foglalások száma belföldön, hétről hétre 30-40 százalékkal. Az utóbbi hetekben még az is előfordult, hogy megduplázódtak a foglalások szinte az egész ország területén - jelentette a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. Természetesen vezet a Balaton, 37 százalékkal, július-augusztusra bizonyos helyszíneken már a megtelt táblát is kitehetik a szállásadók. A legtöbben a vízparti szálláshelyeket választják, sokan akár a tengerpart helyett is inkább itthon nyaralnak.

Ha mégsem, akkor Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szerint a kockázatok mérlegelésével induljanak külföldre az utazni vágyók. Egyre több népszerű üdülőhelyre lopózik vissza a koronavírus, főleg idősek, kisgyermekek társaságában ő maga is inkább a Balatonra voksol idén. A kötelező előírások betartására érdemes figyelni, mindig tájékozódni kell, hogy nincs-e éppen szigorítás az adott célországban, ezzel ugyanis sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat. A szakértő a Mokka adásában Görögország és Horvátország példáját hozta fel: mindkét országban előre kell regisztrálni ugyanis az online platformokon, adatainkat megosztva a hatóságokkal - ami biztonsági szempontokat szolgál és egy esetleges járványügyi kontaktkutatásnál hasznos lehet majd.

Idehaza a turisztikai szolgáltatók a biztonsági előírások betartásával, a higiéniai intézkedések átláthatóvá tételével nyerhetik el a látogatók bizalmát. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint 2020-ban akár a tavalyi számokat is meghaladhatja a turizmus belföldön, jókora bevételt generálva ezzel a szektor szereplőinek, a szállásadóknak és szolgáltatóknak.