Sváby és a mosztári híd

2009-11-02 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

20 euro - ennyibe kerül a vastag pénztárcájú turistának egy jól sikerült ugrás Mosztárban. Bosznia-Hercegovina híres városában még sok helyen látszik a 12 évvel ezelőtti háború, de a híres híd már újjáépült.



A hidat 5 évvel ezelőtt építették újjá és mára ismét sokan ugranak a mélybe. A helyiek legendája szerint, aki nem vetette magát alá a 24 méter magas hídról, az nem nősülhetett meg. Manapság azonban már turista-biznisz lett a valóban bátorságot igénylő sportteljesítményből. Ha japán vagy amerikai csoport érkezik, akkor a helyi fiatalok 20 eurót is elkérnek egy látványos fejesért.

A mosztári hidat Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette

A nevezetes építményt egyébként az ismert médiaszemélyiség is meglátogatta a napokban. Mint a Világszámnak elmondta, feleségét lepte meg ezzel az úttal. Még mint televíziós riporter a délszláv háború kitörésekor járt már a harcok színhelyén. Most egyszerűen kíváncsi volt a balkáni muzulmán országra.

Természetesen ellátogatott Szarajevóba is, az általa készített fotó azon a hídon készült, amelynél Gavrilo Princip 1914-ben lelőtte Ferenc Ferdinándot. András egyébként a Hotel Europát választotta szálláshelyéül.