Fertőtlenítő alagút védi Putyint

2020-06-17 11:24:00 Kail

hírkép

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítő alagúttal védik Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáját a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség.



A látogatónak "finom vízködön" kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. A berendezést egy penzai vállalat gyártja. Hasonló eljárást több moszkvai bevásárlóközpont bejáratánál is alkalmaznak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy mindenkinek, aki találkozik az elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie. Mint mondta, Putyin minimálisra csökkentette a személyes találkozók számát, amelyek alatt be kell tartani az egészségügyi távolságot.

Leonyid Kalinyin, az orosz ortodox egyház egyházművészeti szakértői tanácsának vezetője közölte, hogy június 22-én - a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján - Putyint az orosz hadsereg főtemplomába várják. A szentélyben, amely aznap nyitja meg kapuit a hívők előtt, a liturgiát Kirill pátriárka vezeti majd.

Az elnök nem vett részt a főtemplom vasárnapi felszentelésén, amelyen egyébként a helyi közvetítés képsorai szerint a jelen lévő katonai és egyházi vezetők, valamint a veteránok sem a maszkviselésre, sem pedig a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat nem tartották be.

Anna Popova tisztifőorvos, a járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a második világháborús veteránok abban az esetben tekinthetik majd meg maszk nélkül a Vörös téren a járvány miatt május 9-ről június 24-re halasztott győzelemnapi díszszemlét, ha külön az ő szállításukra felkészített, fertőtlenített járművel érkeznek a helyszínre és a tribünön úgy foglalnak helyet, hogy minden második helyet szabadon hagyják.

A buszsofőröket és a veteránokat fogadó önkénteseket előzetesen le fogják tesztelni. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Peszkov elnöki szóvivő korábban azt javasolta, hogy mindenki inkább a televízióban nézze a nácizmus felletti győzelem 75. évfordulója alkalmából megtartandó parádét. Ennek próbája miatt egyébként szerda és csütörtök este le fogják zárni Moszkva belvárosának jelentős részét.