A kurd Terror Háza

2009-10-31 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Kísértetházként nyújt mementót Szaddam Huszein rémuralmára egy ház Kurdisztánban. Irakban turistáskodott az Origó olvasója, aki hoszzú beszámolót küldött az internetes újságnak. Nálunk elolvashatja a legborzongatóbb látványosság történetét.



Suleymaniyében alapvetően nem sok látnivaló van, de azt gondoltuk, Szaddam Husszein rettegett börtöne megér 2 órányi kitérőt. A kurdisztáni Terror Háza azonban kisebb csalódás volt. Egyrészt, mert csak vezetővel lehet végignézi az épületeket, ráadásul mi pont egy olyat fogtunk ki, aki lehetséges, hogy nem észlelte a változásokat, de úgy rohant végig az egész komplexumon, mintha a kínzókamrák még mindig használatban lennének. Az alapvetően szegényesen berendezett múzeumban az embernek esélye sincs kicsit megállni és elgondolkodni, emellett több giccses és egyben teljesen felesleges részt is kialakítottak A hagyományos kurd viskó másolata, vagy az elhunytak emlékére felragasztgatott tükördarabok egyáltalán nem méltóak a szaddámi falurombolás és gáztámadás áldozatainak emlékéhez.

Szaddam Huszeint amerikai katonák fogták el és iraki bíróság ítélte halálra

Ettől függetlenül a szétlőtt falak, szűk cellák és sötét kínzókamrák látványa, valamint a velünk együtt érkező öreg hölgy hangos sírása mégis visszaadta kicsit a helyiek fájdalmát.

A címlapfotó Fodor Gábor felvétele.