Magyar szalakótát lőttek le Szaúd-Arábiában

2020-05-05 10:49:00 Kail

hírkép

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szalakótavédelmi programjának Facebook-oldalára április végén érkezett egy videóüzenet, amelyen lelőtt szalakótákat, köztük egy jól leolvasható magyar gyűrűvel és jeladóval felszerelt példány tetemét pakolják ki egy papírdobozból - közölte az MME.



Az egyesület arab anyanyelvű önkéntese lefordította a felvétel szövegét, amelyből kiderül, hogy a vadász a Közel-Keleten gyakori pápaszemes bülbülnek gondolta a szalakótát (a két faj azonban gyakorlatilag összetéveszthetetlen), így tévedésből lőtte le.

A szalakóták hurokvonulók, az afrikai kontinens dél-délnyugati részén telelnek, de március-április visszafelé vezető útjuk során a kelet-afrikai útvonalat használják. Az Arab-félszigeten repülnek át az európai költőhelyeik felé, érintve Szaúd-Arábiát, Irakot, Szíriát és Libanont.

Az MME az esetek kis részében értesül csak arról, ha elpusztul egy madár. Az egyesület Madárgyűrűzési Központjának adatbázisában azonban még így is több elpusztult, feltételezhetően lőtt vagy befogott szalakóta  szerepel a térségből. A problémában leginkább Egyiptom, Szaúd-Arábia és Líbia érintett.

A Földközi-tenger medencéjét érintő dél-európai, észak-afrikai és közel-keleti vadászat okozta madárpusztítás a becslések szerint 13-37 millió madár pusztulását okozza minden évben.

A természetvédők közleménye szerint a Magyarországon költő szalakótapopulációt alapvetően fenyegeti a vonulási útvonalakon jelentkező vadászat.