Sikeres vizsgát tettek a magyarok Thaiföldön

2020-05-05 08:47:00 Kail

hírkép

Három elszánt thai boksz harcos - a koronavírus-járvány világméretű terjedése ellenére - nekivágott egy kalandos útnak, hogy sikeres edzői vizsgát tegyenek a sportág őshazájában, Thaiföldön. Kalandos útjukat siker koronázta, szerencsére nem a vírus képében.




Hosszas tervezgetés, készülődése után a három mindenre elszánt magyar, Czinke Gábor, Ott Éva és Szabó Balázs nagy lelkesedéssel indult útnak, hogy a Muay Boran Szövetség elnöke, Jarusdej Ulit Krudej és további thaiföldi nagymesterek előtt vizsgát tegyenek technikai és elméleti tudásukból.

A thai mesterek 2018-ban jártak már Magyarországon, így egy álom vált valóra, hogy magyar harcosaink újra találkozhattak velük, sőt, vizsgát is tehettek Ubon Ratchathani tartományában.

Sajnos az újfajta járvány, a koronavírus körül kialakult helyzet miatt utunk teljesen bizonytalanná vált, mi magunk sem tudtuk, hogy nagy utazásunk és vizsgánk létrejön-e - meséli Czinke Gábor, a Thai Box Akadémia vezetője. Hogy mi lesz a jó döntés, nem tudtuk, viszont azt igen, hogy nem lesz zökkenőmentes. Vagy az út volt kérdőjeles az utazási társaságok miatt, vagy az esemény volt bizonytalan, ugyanis számos rendezvényt töröltek ebben az időszakban a járvány körül kialakuló pánik miatt. De őszintén szólva, mi magunk is gondolkoztunk, sok véleményt meghallgatva, hogy mitévők legyünk. Végül szeretteink támogatásával úgy döntöttünk, belevágunk!

Évivel március 14-én a bangkoki Nagy Palota bejáratánál találkoztunk, ugyanis akkor már kint edzőtáborozott egy ideje, de még a vizsga előtt két nappal is kérdőjelessé vált, hogy valóra válik-e tervünk és egyáltalán találkozni tudunk-e. Találkozásunk Thanee Homchampa és a további nagymesterekkel minden korábbi aggodalmunkat, fáradtságunkat feledtette, amikor órákon át a thai mesterekkel gyakorolhattuk a tradicionális technikákat, azok thai megnevezésével együtt, beleértve a mongkol fonást és a tradicionális bandázskötést.

Vizsgánk előtt néhány órával is még abban a tudatban voltunk, hogy Krudej nagymester a helyzetre tekintettel nem tud eljönni, ugyanis a szövetség elnöke már nem fiatal, és csak gyakorolni fogunk. A felhajtás fura volt, de csak akkor esett le, hogy mégis vizsgázni fogunk, amikor a nagymester megjelent. Fantasztikus érzés volt a mesterek előtti vizsga minden pillanata! Jó érzés volt, hogy ezt az élményt megélhettük magyar csapatként együtt, hogy az eddig megszerzett tudásunkból, valamint a Muay Thanee és a mesterek által tanított kulturális hátteréből és technikáiból mutathattunk be Krudej nagymesternek, aki többször is kifejezte, hogy mennyire örül, hogy Magyarországon akarjuk építeni a Muay gyökereit és tradícióit.

Jó érzés volt, amikor Thanee mester (17 khan) az autóban utazva, meseszerűen beszélt a Muay Boranról, az ősi stílusokról és a Muay Thai jelenlegi helyzetéről.

Reméljük, hogy minél hamarabb újra találkozhatunk a mesterekkel, és folytathatjuk tanulmányainkat, de addig is mi magunk  - az eddigi tudásunkat tovább erősítve - közösen gyakorolni fogunk. Az itt kapott szellemiséget adjuk tovább tanítványainknak, ahogy erre a vizsga napján felesküdtünk.

Köszönet a támogatásért családjainknak, szeretteinknek, hogy segítettek bennünket, hogy ez az álom valóra váljon a mostani nehéz helyzetben! Köszönöm Rehák György mesteremnek a mindenkori támogatást, a legmagasabb színtű tanítást és a versenyeimen való támogatást! Köszönöm mindenkinek a támogatást és a segítséget! Megyünk tovább! – mondta el Czinke Gábor, a Thai Box Akadémia vezetője.

És a vizsgaeredmények:

Ott Éva Szilvia, edző - Re Gym Evetke Team, Assistant Teacher (Kru) - mongkol 1/11. khan (piros-fehér) fokozatra

Szabó Balázs, edző - Muay Thai Sayu Gym Siklós, Assistant Teacher (Kru) - mongkol 1/11. khan - (piros-fehér) fokozatra

Czinke Gábor, edző - Thai Box Akadémia Teacher (Kru) - mongkol 2./12. khan (piros-sárga) fokozatra