1,6 milliárdot gyűjtött járókerettel

2020-04-15 15:32:00 Kail

hírkép

Több mint 4 millió fontnyi (1,6 milliárd forint) adományt gyűjtött egy internetes oldalon a 99 éves Tom Moore, a hadsereg veteránja, aki azt vállalta, hogy járókeretével megtesz 100 kört Bedfordshire-i kertjében - számolt be róla a BBC hírportálja.



A pénzt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) koronavírus-ellenes harcára szánja.A múlt héten elindított oldalon át már majdnem 170 ezer ember küldött pénzt.

Az adománygyűjtéssel a veterán háláját akarta kifejezni az egészségügyi szolgálatnak, amiért rákbetegségéből és csípőcsonttöréséből meggyógyították. Azt remélte, képes lesz százszor megtenni a kertjében egy 25 méteres kört tízkörös szakaszokban a hónap végén esedékes századik születésnapjáig.

Eredeti célja ezer font összegyűjtése volt, "Tom kapitány" - ahogy sokan emlegetik - ezt nagyon gyorsan túlszárnyalta, de nem állt meg. Kedden késő este a Twitteren tették közzé oldalának kezelői, hogy elérte a négymillió fontot.

Az idős férfi folytatja köreit, "el fogja érni a százat és még hozzátesz párat" - mondta.Tom Moore a yorkshire-i Keighley-ben született, építőmérnöknek tanult, mielőtt a második világháború idején belépett volna a hadseregbe, ahol kapitány lett, Indiában és Burmában szolgált.

Az összegyűlt adományokból az egészségügyi dolgozók jólétét szolgáló csomagokat vesznek, a pihenőszobáikra és mosdóikra költik, valamint elektronikai eszközökre, hogy az ápoltak kapcsolatban tudjanak maradni családtagjaikkal. Olyan szervezeteket is támogatnak, amelyek a hazaengedett pácienseket segítik.