Stop a lakossági hitelek törlesztésére

2020-03-18 16:15:00 Kail

hírkép

Törlesztési moratórium a lakossági hitelekre. Orbán Viktor miniszterelnök ma délután a közösségi oldalán jelentette be az újabb intézkedéseket.



"Ez a hetedik nap a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Itt az ideje, hogy gazdasági döntéseket is meghozzunk" – kezdte a kormányfő a bejelentést.

A befagyasztás előzménye, hogy az MNB ma reggel felszólította a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Az MNB szerint a „törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést."

Hétfőn a jegybank már egyszer felszólította a bankokat, akkor a vállalati hitelekkel kapcsolatban kérte ugyanezt. Mint akkor írták, amennyiben ez nem történik meg, az MNB felkéri a kormányt, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére, tették még hozzá.

A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig függesztik fel, a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják.

A holnaptól (március 18-tól) felvett fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

Néhány szektor a miniszterelnök szerint súlyos gondokkal küzd: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális és taxi szolgáltatások. Ebben a körben a munkáltatók járulékfizetői kötelezettségét elengedik, a munkavállalók járulékát csökkentik, nyugdíj-járulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik június 30-ig.