Koronavírus - gondban a Rajkán élő szlovákok

2020-03-17 12:44:00 j.protic

hírkép

A magyar kormány által elrendelt határzár komoly gondokat okoz a magyar-szlovák határ közelében élő szlovák polgárok ezreinek. Mivel csupán a magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére – külföldiek nem - fennáll a veszélye annak, hogy azok, akik naponta Szlovákiába járnak dolgozni délután nem fognak tudni visszatérni otthonaikba…



A rendelet különösképpen a Rajkán és környékén élő szlovákokat érinti, Az utóbbi évtizedben több ezer szlovák állampolgár- a becslések szerint közel 5 ezren vannak - vett ingatlant Rajkán, Bezenyén, Dunalitin, Dunaszigeten, Mosonmagyaróváron és más településéken. Dolgozni és iskolába az alig 15-20 km-re lévő szlovák fővárosba járnak.

A koronavirus miatt a múlt hétvégén először a tómegkozlekedés szünt meg Rajka és Pozsony között, ám a határ még átjárható volt. Most viszont drámaian megváltozott a helyzet. E sorok irásakor még folytak a diplomáciai tárgyalások a két ország között, hogy legalább a magyar lakcimkártyával rendelkező szlovákoknak engedélyezzék az átjutást a határon. Mivel a régi közúti átkelőt a magyar fél hétfő éjfélkor betontorlaszokkal lezárta, már csupán az autópálya átkelőn lehet közlekedni, ott viszont hatalmas kamionsorok alakultak ki, kedden délben a szlovák oldalon több mint 4 órát kellett várni a bejutásra.