Dinó, borostyánba zárva

2020-03-12 12:13:00 Kail

hírkép

Valószínűleg a valaha felfedezett legkisebb dinoszaurusz lehet az a kicsiny teremtény, amelynek koponyája páratlanul jól megőrződött egy 99 millió éves borostyánban.



A The Nature című tudományos folyóiratban bemutatott madárszerű állat koponyája két centiméternél kisebb, azaz az állat akkora lehetett, mint egy méhkolibiri (Mellisuga helenae), a világ legkisebb madara, amelynek testhossza 6 centiméter, testtömege 1,6-2 gramm.

A megkövesedett maradvány felfedezése segíti a tudósokat annak megértésében, miként fejlődtek ilyen kicsiny termetűvé ezek az élőlények.

"A madarak egy teljesen új eredetét tárja fel nekünk" - idézte a tudományos folyóirat honlapja Jingmai OConnort, a kínai tudományos akadémia paleontológusát, a tanulmány társszerzőjét, aki kutatócsoportjával új fajként és új nemként írta le az állatot, az Oculudentavis khaungraae nem neve az jelenti, hogy "szemfogas madár". A dinoszaurusz valószínűleg 28 gramm súlyú lehetett és 5 centiméter hosszú, a földtörténeti középidőben élt, amely 250-65 millió éve volt.

A fosszíliát Minamar északi részén, Kachin szövetségi államban találták, kora 99 millió év. Páratlanul jó állapotban maradt fenn - mondta OConnor. Kicsiny csőrében tucatnyi éles fog van, amiből azt feltételezik a kutatók, hogy rovarokra és más kicsiny gerinctelenekre vadászott. Két nagy szeme kidudorodott a koponyából, ami azt jelenti, hogy a modern ragadozókkal ellentétben, nem volt binokuláris látása.

OConnor szerint egy madárról van szó, a koponyának olyan alakja van, ami csak a madarkra és egyes dinoszauruszokra jellemző. "Nincsenek azonban olyan koponyajellegzetességek, amelyek meghatároznák a madarakat, ezért lehet egy dinoszaurusz is, vagy valami más" - tette hozzá.

A tanulmányhoz kapcsolódó szerkesztőségi cikkben Roger Benson, az Oxfordi Egyetem földtudományi karának kutatója arról írt, hogy a felfedezés arra utalhat, a madarak kis testmérete az eddig véltnél korábban alakult ki."Ez a felfedezés azt jelzi, hogy a késő jura időszakban (201-145 millió éve) nem sokkal kifejlődésük után a madarak már elérték minimális testméretüket."