Bűnszervezetet számolt fel a NAV

2020-03-06 09:03:00 Ujvári

hírkép

Felszámolt egy - a többi között költségvetési csalással és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel gyanúsított - Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).



A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy az akcióban a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, járőrei, informatikusai, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységei vettek részt.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet állt annak a számlázási láncolatnak a hátterében, amely egy dél-alföldi vágóhíd részére segédmunkások és rakodók munkájáról állított ki fiktív számlákat.

A vágóhíd járulékot nem fizetett az alkalmazottak után és csaknem 1,5 milliárd forint értékű hamis számlát vásárolt. A számlákat olyan cégek állították ki, amelyek ügyvezetői strómanok voltak.

A nyomozók bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgattak ki gyanúsítottakat. Hetet közülük őrizetbe vettek, mert a bűnszervezetben közreműködtek a behajtásban, a pénzfelvételben, a koordinálásban és a fiktív számlázásban. A pénzügyi nyomozók Porsche, Ferrari, Mercedes, és Volvo márkájú autókat, illetve több mint hetven ingatlant, továbbá készpénzt és befektetést zároltak.

Az üggyel összefüggésben letartóztattak egy ügyvédet is, aki luxuskörülmények között élt a törvénytelen kölcsönök és áfacsalásból való részesedés miatt. Az illető egy tanút még a vallomástétel előtt megfenyegetett - közölték.

A kommüniké szerint az okozott kár, a lefoglalások és zárolások révén teljes egészében megtérülhet. A gyanú szerint elkövetett visszaélések miatt akár tizenhat év szabadságvesztés is kiszabható.