Leverik Náci kalapját Pozsonyban

2011-04-06 19:04:00 superadmin

hírkép

Téved, aki azt gondolná, hogy Pozsony leginkább fényképezett nevezettesége a Vár, vagy Szent Márt koronázási templom, esetleg az államfőnek otthont adó Grassalkovich palota. A turisták leggyakrabban a belvárosi utcákon elhelyezett humoros kis szobrokat kapják lencsevégre.



Túlzás lenne lenne műalkotásokról beszélni, hisz a szobrok kora alig haladja meg a 15 évet, elhelyezésükről a városi magisztrátus a kilencvenes évek közepén döntött. Van köztük papparazzit ábrázoló szobor, kedvelt a Napoleont mintázó alkotás is, de a legnépszerűbb a Halászkapu közelében lévő Schöner Náci szobor, mely kezében egy cilindert tart .A szobor Juraj Melis professzor alkotása.

Schöner Náci a város jellegzetes figurája volt a múlt században, szinte mindenki ismerte Őt. Pedig nem alkotott maradandót, nem volt sem művész, sem tudós, élete nagy részében pékinasként dolgozott. A Duna jobb partján, a Várral szembeni Ligetfalun született, polgári neve Lamár Ignác volt, beszélt németül és magyarul is, mint szinte mindenki abban az időben.

Arról lett híres, hogy mindig, még a nyári melegben is tökéletesen öltözve,csokornyakendővel, fején cilinderrel járta az utcákat, mindenkinek udvariasan köszönt és megfordult a szép lányok, asszonyok után. Ilyenkor csak azt mormolta az orra alatt, hogy schöne, schöne...

Állítolag innen származik a neve is.  69 éves korában, 1967-ben halt meg teljesen szegényen egy intézetben, ám a város polgárai azóta is őrzik emlékét. Sajnos a szobra gyakran célpontja a vandálok támadásainak. A kezében lévő kalapot már kétszer is leverték, egyszer ittas angol turisták rongálták meg, de volt hogy figyelmetlen teherautóvezető okozott kárt az alkotásban. A fővárosi önkormányzat már többször is fontolóra vette, hogy bebiztosítja a szobrot, ám erre a célra sohasem talált elég pénzt.