A járvány és a gazdaság

2020-03-03 09:00:00 Kail

hírkép

Szinte mindenre hatással van a koronavírus-járvány: érzik a bőrükön a turisztikai cégek, a légitársaságok és még az euró árfolyama is megemelkedett. A benzin és gázolaj ára viszont csökken.



Kínában, Dél-Koreában és a velük gazdasági téren szorosan együttműködő országokban komoly visszaesés várható az első negyedévben. Azok a cégek ugyanis, melyek kínai beszállítóval rendelkeznek, már most érzik a vírus következményeit.

Több nagy nemzetközi rendezvényt is lemondtak, a kínai gazdaság csökkentett üzemmódban működik. Ez pedig a magyar gazdaságra is kihat, de az olasz régiók lezárása is érzékenyen érintett bizonyos magyar cégeket. Nemzetközi és hazai viszonylatban a turizmus is változik a járvány hatására. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az RTL Klub Fókusz adásában elmondta, hogy vannak olyan cégek, melyek már csődbe is mentek a koronavírus miatt - ilyen például a Hainan Airlines.

Az európai idegenforgalomban visszaesés várható: Olaszország a második legkedveltebb turistacélpont, ahová szívesen utaznak a magyarok és az olaszok is nagy számban érkeznek hozzánk. Most azonban a biztonsági intézkedések miatt kevesebben érkeznek és a magyarok utazási kedve is visszaesett. Az optimista forgatókönyv szerint a jó idő lassíthatja a vírus terjedését, így hamarosan minden visszatér a normál kerékvágásba. De van egy ennél sokkal vészjóslóbb forgatókönyv is.

"A pesszimista forgatókönyv szerint a koronavírus miatt még több helyen rendelhetnek el karantént. A járvány tovább terjed, nem tudják megállítani és ez bizony az idegenforgalmi szolgáltatók közül jó néhányra negatívan hat. Mondhatjuk azt, hogy tönkre vághatja az egész szezont" - mondta a turisztikai szakújságíró a Fókuszban.

Ugyanakkor itthon szerdáig érdemes várni a tankolással, akkor 9 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára a vírus hatására.