Ballon felengedésével emlékeznek

2020-02-15 13:29:00 Ujvári

hírkép

Ballon felengedésével emlékeznek meg a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai a csillagászat napjáról május elején. Az Űrbatyu II. elnevezésű ballonban elhelyezett eszközök légi felvételeket készítenek és légköri adatokat is rögzítenek majd - tájékoztatta az MTI-t az egyesület elnöke.



Ivanics Ferenc elmondta, hogy a tervek szerint május 2-án reggel indítják útjára a várpalotai Thury-vár szomszédságából a mintegy két kilogramm tömegű ballont. Mint mondta, a harmincszor harminc centiméteres nikecell dobozba három kamerát, egy APRS-t (Automatic Packet Reporting Sytem) és egy rádiólokációs modult helyeznek el. Érdekesség, hogy a megtöltött ballon átmérője - amely a földön 2 méter -, a megcélzott 30 ezer méter feletti magasságban 15 méteresre növekszik majd - tette hozzá.

Az egyesület elnöke kitért arra, hogy a berendezés része lesz egy "terminátor modul", amely a ballont szétszakadás után leválasztja, így az eszköz a fékező ernyő segítségével visszatér a földre. Az amatőr csillagászok modellezik a lehetséges földetérési helyszínt, amely a szélirányától és -erősségétől függően történhet Várpalota közelében, de arra is van esély, hogy Szlovákiába kell érte menni.

Hozzátette: ha a felengedés napján tiszta idő lesz, szabad szemmel néhány ezer méteres magasságig látható majd a ballon. A csillagászok a felengedés után egyből útnak indulnak majd, hogy a leszállást követően megkeressék a ballont. Minden lehetőségre felkészülnek, ugyanis visszatérhet egy toronyház tetejére vagy akár nehezen megközelíthető hegyvidékre. A műszerek által készített fotókat az interneten bárki megnézheti majd. A felengedésre minden érdeklődőt várnak - tette hozzá az egyesületi elnök. A felengedés helyszínére interneten lehetett szavazni, Tapolca, Pápa és Várpalota versengett, utóbbi nyerte a voksolást.

A csillagászat napja "mozgó ünnep", mely a holdfázishoz igazodik, április közepe és május közepe közötti időszakra esik - fűzte hozzá a csillagászati egyesület elnöke.