DNS teszt a lepedőn

2020-02-02 16:46:00 Farmosi Nóra

hírkép

Szakértők szerint illegális a szolgáltatás, mivel a minták tulajdonosai nélkül történik a vizsgálatuk, a megcsalást viszont eredményesen bizonyíthatják vele.



Párjaik félrelépése miatt aggódó férfiak és nők számára kínál új megoldást egy cég az Egyesült Királyságban, Hove városában. Az AffinityDNA szolgáltatása privát DNS elemzés, mely során ruhaneműkön, ágyneműn és más használati tárgyakon keresnek idegen DNS mintákat, amivel aztán bizonyíthatják a megcsalást. A cég egyik ajánlata a 90 fontos "sperma kimutatási teszt", mely során a szövetdarabot vetik analízisnek, hogy azon található-e DNS minta. A másik csomag a "nemi teszt", 299 fontért, ami azt állapítja meg, hogy az ágyneműn vagy ruhadarabon talált minta férfitól vagy nőtől származik-e.

 

A bűnügyi filmekbe illő technika tudományosan ugyan megállja a helyét, szakértők szerint viszont etikailag több kérdést is felvet. Jogi szakemberek szerint illegális a DNS minták vizsgálata, azok tulajdonosainak a beleegyezése nélkül, így később még több bonyodalommal nézhet szembe az, aki igénybe vette a szolgáltatást. Genetikai szakértők most arra sürgetik a brit kormányt, hogy sürgősen szabályozzák a hasonló tevékenységet végző cégeket, mivel törvénybe ütközik, amit csinálnak, és a mintákat harmadik félnek is továbbadhatják, Anglián kívüli országokba is.