Börtönbe megy a volt Interpol-vezér

2020-01-21 09:23:00 Kail

hírkép

Tizenhárom és fél évi börtönbüntetésre ítélték Kínában Meng Hung-vejt, az Interpol korábbi vezetőjét, miután bűnösnek találták az ellene felhozott korrupciós vádakban - közölte kedden az ügyét tárgyaló tiencsini bíróság.



Meng 2016-tól állt a nemzetközi rendőrségi szervezet élén, de nem tudta kitölteni négyéves megbízatását, mert amikor 2018. szeptemberben hazalátogatott Franciaországból, a kínai hatóságok őrizetbe vették. Ezt követően lemondott posztjáról, majd tavaly júniusban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Az Interpol volt elnöke ellen mintegy 14,5 millió jüan (körülbelül 600 millió forint) kenőpénz elfogadása miatt emeltek vádat hazájában, ahol menesztették a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesi tisztéről, és kizárták a kommunista pártból is (KKP).

Peking haza akarta csábítani Meng Lyonban maradt feleségét és a gyerekeit is - erről számolt be a francia rendőröknek még tavaly májusban az asszony, Grace Meng. Kínai "üzletemberek" keresték meg Franciaországban, akik felajánlották: különgépen hazaviszik a családot, hogy "segíthessenek a férjnek"! Grace Meng tapasztalt rendőrfeleség volt. Pontosan tudta, hogy ez mit jelent a kínaiak gyakorlatában: a vádlottat a családjával zsarolják. Ha nem vall, akkor az asszony és a gyerekek is bajba kerülhetnek.

Grace Meng asszony védőőrizetet és menedékjogot kért Franciaországban, Peking pedig bírálta Párizst, mondván, hogy beavatkozik a belügyeibe. Most vége a Meng-sagának, legalábbis egyelőre: a férj, az Interpol egykori főnöke 13 és fél évre rács mögé került.