Több baktérium van rajta, mint a vécédeszkán

2019-12-01 14:55:00 Kail

hírkép

UV fénnyel gyilkolja a baktériumokat az okostelefon-tisztító. Az egyik leggyakrabban használt eszközre ráfér a higiéniai eljárás, mely közben még fel is tölthetjük az akkumulátort.



A mobiltelefonokon keresztül sokkal egyszerűbb valami nyavalyát összeszedni, mint azáltal, hogy bármit megérintünk egy nyilvános vécén. Egyes kutatások szerint ugyanis 18-szor több veszélyes baktérium él a kommunikációs eszközök felületén, mint az illemhelyiségekben. Az okoskészülékek felületén azért is szaporodnak gyorsabban a veszélyes organizmusok, mert az akkumulátor melegen tartja a környezetüket, a résekbe és nyílásokba pedig lehetetlen beférkőzni a most ismert baktériumölő szerekkel. Fertőtleníteni viszont már vegyszerek nélkül is lehet, méghozzá az UV-C technológiával, mely elkezdte meghódítani a háztartásokat is.

Egy új készülék azt ígéri, hogy a világ legszennyezettebb eszközének kikiáltott okostelefonokat sterilizálja fizikai úton – az ultraibolya sugarak ugyanis a baktériumok 99.99 százalékát képesek megölni. Ezt a PhoneSoap, a világ első telefonfertőtlenítő rendszerének készítői állítják. Az innovatív technológia az UV-csírátlanítás, mely fotokémiai reakcióval másodpercek alatt inaktiválja a baktériumokat és vírusokat, így az E.Colit, a szalmonellát és influenzát is. A 80 dolláros eszközbe 10 percre kell behelyezni a készüléket, amely közben még töltődhet is egy USB porton keresztül.