Van élet a Marson a neves kutató szerint

2019-11-20 17:29:00 Kail

hírkép

Egy neves professzor rovarszerű lényeket fedezett fel az amerikai űrhajózási hivatal Marsról készült fotóin. Szerinte a valódi szövetes állatok jelenléte az extrém ökológiai környezetben elegendő bizonyíték lehet arra, hogy élhető a bolygó.



A NASA marsjárójának felvételein rovarszerű élőlényeket szúrt ki az Ohio Egyetem nyugalmazott professzora, William Romoser, aki a rovarkutatás egyik szakintélyének számít az Egyesült Államokban. Szerinte a képeken a Mars felszínén jól látszanak a "fosszilizálódott és jelenleg is élő lények", melyek a Földön ismert rovarokhoz hasonlóak és legfőképp a méhekre hajaznak.

"A három részre különült test, a csápok és a hat láb megléte már elegendő ahhoz, hogy az élőlényt rovarként tartsuk számon a Földön. Ezek a jellegzetességek a marsi környezetben is érvényesek kell, hogy legyenek. Ezen az alapon pedig rovarszerű lények láthatók a marsjáró felvételen" - mondta a tudós, aki szerint a valódi szövetes állatok jelenléte egyben a tápanyagok/energiaforrások, táplálékláncok, más élő hálózatok és a víz jelenlétét is előre vetíti az extrém környezetben, mely így elegendő lehet az élet fenntartásához.

Ami a vizet illeti, a Viking űrszonda, a Pathfinder, a Phoenix és a Curiosity is talált jeleket arra, hogy lehet víz a vörös bolygón. Az első geológiai bizonyítékot az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Mars körüli pályán keringő űrszondái fedezték fel ez év elején. Az ősi felszín alatti vízrendszer létéről a Journal of Geophysical Research című folyóiratban számoltak be a kutatók.